STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Kemijskem inštitutu podelili nagradi za izjemno doktorsko delo

Ljubljana, 5. decembra - Na Kemijskem inštitutu so danes v okviru tradicionalnega prednovoletnega srečanja podelili Preglovi nagradi za izjemno doktorsko delo na področju kemije in sorodnih ved. Nagradi sta prejela Tina Trdan Lušin in Rok Prebil.

Trdan Lušinova je v okviru doktorskega dela preučevala farmakogenetske vidike metabolizma in transporta selektivnih modulatorjev estrogenskih receptorjev novejših generacij, raloksifena in bazedoksifena.

"Gre za obetavne učinkovine za zdravljenje osteoporoze in raka dojk, bolezni, ki sta v visokem odstotku prisotni v sodobni populaciji in predstavljata veliko zdravstveno, socialno in finančno breme za posameznika in državo," so na Kemijskem inštitutu zapisali v obrazložitvi nagrade.

Prebil pa je raziskoval in razvijal nove oksidativne transformacije organskih spojin, ki bi bile v skladu s principi zelene kemije.

"Cilj zelene kemije je trajnostni razvoj, temelječ na kemijskih procesih, pri katerih se ne uporablja in ne proizvaja nevarnih spojin in topil, kjer se učinkovito izrablja surovine, po možnosti obnovljene, in kjer po koncu procesov ni nič ali je zelo malo odpadka," so pojasnili na inštitutu.

Poleg podelitve nagrad so v sklopu dogodka napovedali tudi obnovo stare zgradbe inštituta in odprli razstavo slik z naslovom Pogled skozi leče mikroskopa je lahko tudi drugačen.