#družba znanost 10.12.2015 15:17

Na Fakulteti za računalništvo nova polnilnica za električna vozila

Ljubljana, 10. decembra - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani so v sodelovanju z družbo Schneider Electric odprli novo polnilnico za električna vozila. EVlink polnilnice so enostavne za postavitev in uporabo, skladne z vsemi vrstami električnih vozil in omogočajo tudi do desetkrat hitrejše polnjenje kot preko običajne gospodinjske vtičnice.

Ljubljana.
Polnilnica za električna vozila.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"S Fakulteto za računalništvo in informatiko sodelujemo na primerih konkretnih rešitev na področjih energetske učinkovitosti, prihrankov električne energije in e-mobilnosti. Na ta način želimo sodelovati pri modernizaciji javnega in zasebnega prevoza ter istočasno prispevati k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida," je ob tem povedal direktor Schneider Electric Slovenija Srečko Bezjak.

Dekan fakultete Nikolaj Zimic pa je izpostavil po njegovem mnenju ključno vlogo fakultete, da z raziskovalnim delom išče in razvija nove možnosti ter jih ažurno prenaša tako v gospodarstvo kot v pedagoški proces. Dekan je prepričan, da le visoko izobraženi diplomanti lahko vrhunska računalniška in informacijska znanja uspešno prenašajo v industrijo in vodijo nadaljnji razvoj zelenih tehnologij.

V Sloveniji je trenutno več kot 1800 električnih vozil in 200 javnih polnilnic, okoli 50 odstotkov voznikov osebnih vozil pa dnevno potuje manj kot 50 kilometrov, kar pomeni, da ima e-mobilnost v Sloveniji velik potencial, so še sporočili iz družbe.