#družba znanost 4.4.2016 5:00

Začenjajo se dnevi industrijske robotike 2016

Ljubljana, 4. aprila - Danes se začenjajo 10. Dnevi industrijske robotike, ki bodo do petka potekali na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V okviru dogodka bodo obiskovalcem predstavili novosti in različna področja robotike. Prvi dan bo udeležencem na voljo predavanje o robotih v kmetijstvu, predstavili pa bodo tudi avtonomno robotsko plovilo.

Ljubljana.
Dnevi industrijske robotike 2016.
Foto: fe.uni-lj.si

Ljubljana.
Dnevi industrijske robotike 2016.
Foto: fe.uni-lj.si

Na prvem predavanju bo Jurij Rakun s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru predaval o naprednih robotih v kmetijstvu. V nadaljevanju pa bo Matej Kristan s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani predstavil majhno avtonomno robotsko plovilo, ki izvaja meritve onesnaženosti, lokalnih vremenskih razmer in opozarja na izredne dogodke na morju.

Podjetji RLS in L-tek bosta udeležence seznanili z novostmi in razvojem obeh podjetij. Potekalo pa bo tudi tekmovanje RobotChallenge, kjer bodo tekmovalci izdelovali virtualno robotsko celico.

Od torka do četrtka bodo v avli fakultete na ogled aplikacije, ki so si jih zamislili študenti ljubljanske fakultete za elektrotehniko in so nastale v sodelovanju s slovenskimi podjetji. Obiskovalci se bodo lahko med drugim pomerili v igri pikado proti robotu podjetja Motoman ali pa v igranju domin, kjer jih bo poskušal premagati robot podjetja Mitsubishi.

Skupaj z robotom Yumi podjetja ABB, ki je zasnovan za delo ob človeku, bodo lahko sestavljali električni števec na eni od aplikacij. Preizkusili bodo lahko, kako poteka operacija s pomočjo robota Motoman ter haptičnih robotov Omega in 3D kamer. Na dogodku bodo predstavili tudi aplikacijo Robomasaža, kjer bo robot podjetja ABB sprostil hrbet obiskovalcev, robot iz podjetja Kuka pa bo za njih pripravil pokovko.

Del aplikacij bo tudi industrijske narave. Tako bosta robota podjetja Fanuc in podjetja Stäubli sestavila pravo tiskano vezje, robota podjetij ABB in Epson pa bosta prikazala polnjenje, zapiranje in pakiranje epruvet. Zadnji dan Dnevov industrijske robotike bo namenjen strokovni ekskurziji v Cimos iz Kopra in Titusplus iz Dekanov.

Namen letošnjih Dnevov industrijske robotike je krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti, obenem pa omogočiti študentom, da spoznajo podjetja v Sloveniji, ki se ukvarjajo s področjem robotike in iščejo morebitne nove sodelavce, so povedali organizatorji.

Celoten program Dnevov industrijske robotike je odprt za vse obiskovalce, udeležba pa je brezplačna. Na nekatere dele dogodka se je treba prijaviti, več informacij pa je na voljo na http://www.dnevirobotike.si/.