STAznanost

Na fakulteti za elektrotehniko na ogled svet meritev

Ljubljana, 20. aprila - Ljubljanska fakulteta za elektrotehniko danes in v četrtek organizira dogodek Pet minut za merjenje, s katerim želi splošni javnosti, še posebej pa mladim približati svet meritev. Obiskovalci lahko oba dneva od 9. do 16. ure sodelujejo v najrazličnejših merskih poskusih in prisluhnejo različnim predavanjem.

V akustično gluhi sobi lahko obiskovalci na primer začutijo, kako se sliši njihov govor v prostoru, ki tako zelo absorbira vse zvoke in akustične odboje, da se močno slišijo utrip srca in šumi iz želodca.

Dogodek Pet minut za merjenje sodi med promocijske aktivnosti, ki jih fakulteta organizira še posebej za osnovne in srednje šole, da bi mlade seznanila, s čim vse se ukvarja elektrotehnika. Na ta način poskušajo mlade pritegniti k študiju elektrotehnike.

"Na ta način ljudem predstavimo, da smo zelo interdisciplinarna fakulteta," je za STA pojasnil Gregor Geršak iz Laboratorija za metrologijo in kakovost (LMK) na Fakulteti za elektrotehniko.

Sam prihaja iz laboratorija, ki se ukvarja z metrologijo oziroma znanostjo o merjenju. "Ne merimo samo električne in magnetne stvari, ampak vse živo, torej denimo tudi slastnost krofov," je ponazoril.

Gre sicer za prvo izvedbo tega dogodka, glede na veliko zanimanja osnovnih in srednjih šol zanj pa ga bodo organizirali tudi v prihodnjih letih.