STAznanost

Na Znanstivalu številne delavnice in predavanja za mlade in odrasle

Ljubljana, 3. junija - Na Prešernovem trgu bodo danes odprli Znanstival 2016, ki ga organizira vseslovenski center znanosti Hiša eksperimentov. Do nedelje se bodo v Ljubljani zvrstile številne eksperimentalne delavnice in znanstvena predavanja, ki so namenjena tako mladim kot odraslim, so sporočili organizatorji.

Za obiskovalce pripravljajo tudi znanstvene dogodivščine, na katerih bodo skozi različne poskuse predstavili določeno temo iz znanosti. V okviru festivala se bodo na Vrtu eksperimentov predstavile tudi druge institucije, ki delujejo na področju promocije izobraževanja in znanosti. V soboto bo na Prešernovem trgu potekal Znanstveni spektakel, so organizatorji zapisali na svojih spletnih straneh.

V mestni hiši bodo pripravili Hiško eksperimentov, v času Znanstivala, ki je za vse obiskovalce brezplačen, pa bodo v Hiši eksperimentov dnevi priprtih vrat. Vrata namreč ne bodo čisto odprta, zaprta pa tudi ne, so pojasnili.

Znanstival dogodivščin, na katerem bodo sodelovali številni domači in tuji predavatelji, prispeva k promociji znanosti in inovativnosti. Usmerjen je k poljudni predstavitvi in posredovanju raziskovalnih dosežkov ter boljšemu razumevanju osnovnih znanstvenih načel.

Festival spodbuja tudi interdisciplinarnost ved in področij, saj s predavanji in različnimi znanstvenimi šovi obiskovalce spodbujajo k raziskovalnemu razmišljanju, postavljanju in preverjanju hipotez ter splošnemu raziskovalnemu delu, je poudarjajo organizatorji.