STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ekonomska fakulteta prva trojno akreditirana mednarodna šola v Sloveniji

Ljubljana, 20. septembra - Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani je postala prva in edina trojno akreditirana mednarodna šola v Sloveniji in širši regiji. S pridobljeno akreditacijo AMBA je namreč prejela še tretje tovrstno mednarodno priznanje - poleg te že ima tudi akreditaciji EQUIS in AACSB.

Ljubljana Ekonomska fakulteta. Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, tabla, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana Ekonomska fakulteta.
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, tabla, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ta dosežek umešča ljubljansko ekonomsko fakulteto med odstotek najboljših poslovno-ekonomskih šol na svetu, so danes sporočili iz fakultete, ki letos sicer praznuje jubilejnih 70 let.

Ekonomska fakulteta je akreditacijo AMBA prejela v letu 2016 za MBA-program podiplomskega poslovnega izobraževanja - program FELU MBA. Podeljuje jo akreditacijsko združenje Association of MBAs (AMBA) in predstavlja najvišji standard uspešnosti v podiplomskem poslovnem izobraževanju.

Akreditiran MBA-program diplomantom omogoča mednarodno sodelovanje in povezovanje s posamezniki iz najboljših MBA-programov na svetu ter koriščenje članskih storitev AMBA, kot so karierna podpora, dostop do zaposlitvenih portalov in do najnovejših raziskav ter udeležb na mednarodnih dogodkih.

Mednarodno akreditacijo EQUIS je ekonomska fakulteta prejela že štirikrat, in sicer prvič leta 2006, podaljšanje je sledilo v letih 2009, 2012 in 2015. Akreditacija EQUIS (European Quality Improvement System) je v svetu uveljavljena kot vodilna akreditacija poslovno-ekonomskih šol, ki jo podeljuje Evropsko združenje poslovnih šol(European Foundation for Management Development - EFMD).

Za akreditacijo EQUIS mora ustanova izkazovati akademsko kakovost in strokovno ustreznost, sodelovanje s poslovnim svetom, mednarodno razsežnost študijskih programov, študentov, pedagogov in raziskovalcev, raziskovalno odličnost in družbeno odgovorno ravnanje.

Mednarodno akreditacijo AACSB je ekonomska fakulteta AACSB prvič prejela v letu 2010, v letu 2015 pa je prejela njeno podaljšanje. Akreditacijo podeljuje organizacija AACSB International (The Association to Advance Collegiate Schools of Business).

To akreditacijo si zagotovijo poslovne šole, ki prek inovativnih pristopov in stalnih izboljšav pri ustvarjanju in prenosu znanj iz poslovnih ved povezujejo raziskovalce in prakso ter ki s svojim delovanjem vplivajo na oblikovanje boljših poslovnih praks in družbeno odgovornega delovanja.

Mednarodne akreditacije po navedbah ekonomske fakultete študentom in raziskovalcem omogočajo študij v mednarodnem okolju. Ekonomska fakulteta ima vzpostavljeno široko mrežo mednarodnih partnerskih povezav z mnogimi najboljšimi poslovno-ekonomskimi šolami, ki so trojno akreditirane.

To so npr. Monash University (Avstralija), HEC Montreal (Kanada), BI Norwegian Business School (Norveška), Vienna University of Economics and Business (Avstrija), IESEG School of Management (Francija), Aarhus School of Business (Danska), University of Stellenbosch Business School (Južna Afrika), Aston Business School (Velika Britanija) in druge šole.

Študenti lahko študijsko izmenjavo opravijo na eni izmed 190 partnerskih šol iz 44 držav sveta; izbirajo lahko med ponudbo programov dvojnih diplom ali opravijo praktično usposabljanje v tujini.

V posameznem študijskem letu se za izmenjavo odloči preko 240 študentov ekonomske fakultete, medtem ko vsako leto v okviru študijske izmenjave na fakulteti študira več kot 350 tujih študentov.

Te številke dopolnjuje še preko 550 redno vpisanih tujih študentov in 600 mednarodnih študentov, ki jih ekonomska fakulteta gosti vsako poletje v okviru največje poletne šole v Evropi na področju ekonomije in poslovnih ved: Ljubljana Summer School - Take the Best from East and West.

Ekonomska fakulteta je tudi dom številnim domačim in mednarodnim profesorjem in raziskovalcem, ki prihajajo z uglednih tujih univerz in znanstvenih institucij: Harvard Business School (ZDA), Rotterdam School of Management, Erasmus University (Nizozemska), Leeds University Business School (Velika Britanija), University of Leuven (Belgija) ipd.