STAznanost

Na konferenci o prenosu tehnologij razglasili inovacijo z največjim tržnim potencialom

Ljubljana, 25. septembra - Letošnjo nagrado za inovacijo z največjim tržnim potencialom iz javnih raziskovalnih organizacij, ki so jo podelili v okviru 9. mednarodne konference o prenosu tehnologij, je prejela ekipa aMediMat. Predstavili so tehnologijo SilkPatch, ki omogoča hitrejše in bolj učinkovito celjenje kroničnih ran pacientov z uporabo matičnih celic.

Brdo pri Kranju. Podelitev nagrade za inovacijo z največjim tržnim potencialom. Ekipa aMediMat. Foto: Facebook

Brdo pri Kranju.
Podelitev nagrade za inovacijo z največjim tržnim potencialom.
Ekipa aMediMat.
Foto: Facebook

Nagrado že deveto leto zapored podeljujejo v okviru konference, ki jo organizira Center za prenos tehnologij in inovacij Instituta Jožef Stefan. Letošnja konferenca je potekala v sodelovanju z dnevom inovativnosti 2016, ki ga je v sredo na Brdu pri Kranju gostila Gospodarska zbornica Slovenije.

Nagrade za inovacijo z največjim tržnim potencialom se je razveselila skupina, ki jo sestavljajo Ana Gantar, Nataša Drnovšek, Rok Kocen in Saša Novak iz Odseka za nanostrukturne materiale na Institutu Jožef Stefan.

Kot je za STA povedala Saša Novak, inovativna rešitev SilkPatch rešuje problematiko zdravljenja kroničnih kožnih ran tako pri ljudeh kot pri živalih. "SilkPatch obliž je tridimenzionalen nosilec za matične celice ali zdravilne učinkovine. Pripravljen je iz naravnega materiala - prečiščenega proteina svile -, s svojo porozno strukturo pa omogoča zadrževanje celic na mestu rane v času zdravljenja in obnove tkiva. Material je povsem biorazgradljiv, odlikuje ga tudi visoka biokompatibilnost z živimi tkivi," je pojasnila Novakova.

Skupina raziskovalcev aMediMat je v zadnjih letih poglobljeno raziskovala biorazgradljive in hkrati bioaktivne materiale za uporabo v regenerativni medicini. Tehnologija je po besedah Novakove plod raziskav, opravljenih v sklopu dveh doktorskih disertacij in podoktorskega projekta v sodelovanju s slovenskima podjetjema Educell in Animacel. Na konferenci jo je predstavila Ana Gantar.

Poudarek tekmovanja je bil na predstavitvi poslovnih predlogov pred ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali investitorji in strokovnjaki s področja komercializacije tehnologij. Inovacija z ocenjeno najvišjo možnostjo za preboj na globalni trg pa je prejela nagrado v vrednosti 2000 evrov.

Letošnjo konferenco sta s pozdravnim govorom odprla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in direktor IJS Jadran Lenarčič. V nadaljevanju so se zvrstila številna predavanja na temo raziskav in inovacij v okviru evropskega programa za raziskave Obzorje 2020, spregovorili so tudi o raziskavah in inovacijah v drugih delovnih programih, o odgovornih raziskavah in inovacijah, dotaknili pa so se tudi vprašanja, kako v načrtovanje raziskav in inovacij vključiti družbo.

Konferenca je bila med drugim namenjena raziskovalcem, izumiteljem, ustanoviteljem startup podjetij, strokovnjakom za industrijski razvoj, študentom s podjetniškimi ambicijami, strokovnjakom za trženje, zasebnim investitorjem in finančnim institucijam.

Vzporedno s konferenco je bilo izvedeno tudi rekordno število hitrih poslovnih B2R-sestankov. Med 33 raziskovalci in podjetniki iz Slovenije, držav EU in Kitajske je bilo izvedenih kar 68 sestankov.