STAznanost

Na noč raziskovalcev vrsta dogodkov po vsej Sloveniji

pripravil Aljoša Rehar

Ljubljana, 29. septembra - V okviru projekta evropske noči raziskovalcev se bodo v petek v okoli 250 evropskih mestih odvijale številne aktivnosti. Potekale bodo tudi v osmih slovenskih krajih - v Ajdovščini, Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici. Cilj je približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti.

Evropska noč raziskovalcev, ki bo izvedena v okviru projekta pod sloganom Znanost za življenje, bo na številnih lokacijah potekala od jutranjih do večernih ur.

Za izvedbo slovenskih prireditev v okviru evropske noči raziskovalcev skrbi konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru kot vodilni partner ter Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

Obiskovalci bodo imeli možnost, da skozi eksperimente, predstavitve, delavnice, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno na interaktiven način navežejo stik z raziskovalci in spoznajo njihov prispevek h gospodarskemu razvoju družbe.

"Z evropsko nočjo raziskovalcev želimo mladim prikazati pomen gibala sveta - raziskovalne dejavnosti. Približati jim želimo vse v znanosti skrite potenciale. Zavedati se je potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje," poudarja rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar.

Obisk dogodka je po navedbah organizatorjev dobra priložnost za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.

Nekatere aktivnosti po slovenskih krajih

Glavni ljubljanski dogodek letošnje noči raziskovalcev bo potekal v nakupovalnem središču Citypark, kjer se bodo na stojnicah prestavili slovenski raziskovalci. V Ljubljani z okolico bo poleg tega mogoče obiskati več lokacij, in sicer Botanični vrt Univerze v Ljubljani, naravni rezervat Iški morost, Statistični urad RS, Nacionalni inštitut za biologijo in Biobanko.

V Mariboru bo prireditev potekala na treh lokacijah: v Europarku in Univerzitetni knjižnici Maribor ter na Poštni ulici. V Europarku se bodo zvrstili številni poljudni interaktivni eksperimenti, opazovanja, kvizi, igre in testiranja različnih znanstvenih področij, v Univerzitetni knjižnici Maribor pa bo med drugim potekal tudi pogovor z uporabniki knjižnice nekoč, danes pa priznanimi raziskovalci in znanstveniki.

V Kopru se bodo v Taverni zvrstile delavnice, eksperimenti, okrogle mize, ustvarjalni kotički in dva koncerta. Center eksperimentov Koper bo obiskovalce popeljal na pot poskusov, z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper pa bodo odkrivali, kako se ročno izdela knjigo. Pokrajinski muzej Koper bo predstavil pot od arheološke najdbe do muzejskega predmeta s pričetkom.

V Izoli bodo potekale številne aktivnosti na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem in v univerzitetnem kampusu Livade 1.0. Obiskovalci bodo spoznavali živi svet okoli nas, izdelovali terarije in herbarije, izvedeli veliko podrobnosti o lesu in oblikovali izdelke iz lesa itn. V Simonov zaliv pa se bodo lahko odpravili vsi, ki jih zanima raziskovanje preteklosti.

V Novi Gorici bodo obiskovalci lahko opazovali nočno nebo s teleskopom na travniku pred stavbo Mestne občine Nova Gorica in Upravno enoto Nova Gorica, v novogoriški hiši poskusov e-Hiša bodo spoznali zgradbo meglične celice in kozmične žarke, v Kulturnem domu Nova Gorica pa zmagovalce natečaja na temo znanost za življenje.

Ajdovščina se bo predstavila z raziskovalnimi laboratoriji in centri Univerze v Novi Gorici v Univerzitetnem središču v Ajdovščini, vrsta dogodkov pa bo na sporedu tudi v Ljutomeru, med drugim okrogla miza o vlogi raziskovalca in pomenu raziskovalnega dela v vsakdanjem življenju ter predvajanja oddaj in filmov na temo znanosti in raziskovanja.

Natančen program vseh aktivnosti s kontaktnimi osebami je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.

Projekt Znanost za življenje

Noč raziskovalcev poteka v okviru projekta Znanost za življenje, katerega osrednji namen je poklic raziskovalca oziroma znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja.

Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Zmagovalci natečaja na temo znanosti za življenje

Pod okriljem projekta je bil izveden tudi natečaj na temo znanosti za življenje, v katerem so sodelovali osnovnošolci in dijaki. Zbranih je bilo 48 fotografij, 82 pesmi in 12 filmov. Za vsako kategorijo je strokovna komisija izbrala tri nagrajence, ki jim bodo podelili uporabne nagrade.

V kategoriji fotografija je prvo mesto osvojil Nik Skerbiš z Gimnazije Celje-Center, v kategoriji poezija je zmagala Sara Krnc s Srednje zdravstvene in kemijske šole Šolskega centra Novo mesto, v kategoriji film pa so najboljši posnetek z naslovom Life is what you love izdelali dijaki Šolskega centra Novo mesto.