STAznanost

Znani zmagovalci prvega slovenskega dogodka Science Hack Day

Ljubljana, 17. oktobra - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko je konec tedna potekal prvi slovenski Science Hack day. Na dogodku so se zbrali znanstveni navdušenci, ki so v skupinah sodelovali pri izvedbi inovativnih projektov. Nagrado občinstva je prejela skupina Aha za interaktivno igro boksa, so sporočili organizatorji dogodka.

Ljubljana. Prvi slovenski Science hack day. Foto: Tadej Novak

Ljubljana.
Prvi slovenski Science hack day.
Foto: Tadej Novak

Ljubljana. Prvi slovenski Science hack day. Foto: Tadej Novak

Ljubljana.
Prvi slovenski Science hack day.
Foto: Tadej Novak

Udeleženci so imeli na voljo 24 ur, da v skupinah izdelajo inovativne rešitve. Končne ideje so v nedeljo predstavile štiri ekipe, od katerih so nekatere ustvarjale skoraj celo noč.

Nagrado občinstva si je prislužila skupina Aha za interaktivno igro boksa, pri čemer sta mobilna telefona v rokah merila udarce, na dogodku narejen merilec pa srčni utrip igralcev.

Organizatorji so podelili še nagrado za najbolj izobraževalno idejo, ki jo je prejela skupina Zdravosned za spletno stran o osveščanju o zdravi prehrani.

Skupina, ki je sestavila in poskušala upravljati robota z mislimi, si je prislužila nagrado za najboljši prototip, nagrado za povezovanje znanosti z umetnostjo pa so namenili generatorju haikujev iz fotografij.

Vsi zmagovalci so prejeli medalje in priznanja za njihove izdelke. Poleg tega pa bo RogLab vsem zainteresiranim omogočil tudi brezplačno usposabljanje iz njihovega programa, kot je denimo uporaba 3D-tiskalnika, laserskega in gravirnega stroja ter drugih orodij.

Dogodka so se udeležili osnovnošolci, dijaki, študentje in že zaposleni navdušenci za znanost. Sodelovalo pa je tudi nekaj tujih udeležencev.

Odziv udeležencev, gostov in drugih obiskovalcev na dogodek je bil po besedah organizatorjev zelo pozitiven, zato nameravajo Science Hack Day pripraviti tudi naslednje leto. "Upamo, da se ga bo udeležilo še več najrazličnejših posameznikov in skupin, ki želijo ustvariti nekaj novega," so še dejali.

Science Hack Day je prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in okolici, ki se osredotoča na znanost in njeno bolj zanimivo, zabavno in interdisciplinarno uporabo. Misija dogodka je vzbuditi zanimanje za ustvarjanje z znanostjo.

Organiziran je po mednarodnem konceptu, ki se že nekaj let uspešno izvaja po vsem svetu. Od leta 2010 se je odvilo že preko 60 tovrstnih dogodkov v 20 državah, med njimi so Brazilija, Irska, Španija, Madagaskar in Tajska.

Slovenski Science hack day je poleg študentov in raziskovalcev organizirala tudi Zveza za tehnično kulturo Slovenije.