znanost 10.11.2016 17:31

Na NIB podelili sedme nagrade Miroslava Zeia

Ljubljana, 10. novembra - Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je ob 56-letnici obstoja že sedmič podelil nagrade in priznanja Miroslava Zeia. Nagrado za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2016 sta prejeli Kristina Sepčić in Meta Virant-Doberlet. Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB pa je prejela Urška Verbovšek.

Ljubljana, Center za matične celice.
Predstavitev Centra za Matične celice (CMC), na kateri so predstavili ključne razvojne in poslovne izzive na dejavnosti CMC.
Nacionalni inštitut za biologijo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so sporočili z inštituta, so nagrade in priznanja, poimenovana po Miroslavu Zeiu, ki je bil eden od ustanoviteljev inštituta, podelili posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Zbrane goste sta na sredini slovesnosti nagovorila tudi nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk in direktorica NIB Tamara Lah Turnšek. V svojem nagovoru sta posebno pozornost namenila problematiki upravljanja z vodo, kot najpomembnejšo človekovo dobrino ter raziskavam na področju ekologije in varovanja voda ter okolja, ki jih izvajajo na NIB.

Znanstveno kariero nagrajenke Mete Virant-Doberlet, znanstvene svetnice na NIB, ki se uvršča v vrh svetovno priznanih raziskovalcev komunikacije in vedenja žuželk, je bistveno zaznamovalo intenzivno mednarodno sodelovanje, vzpostavljeno z zgodnjim odhodom v tujino. Lani je prejela tudi nagrado lnsect Drummer Lifetime Achievement Award, vrhunska kakovost njenega raziskovalnega dela pa se v zadnjem petletnem obdobju odraža tudi v 24 izvirnih znanstvenih člankih v visoko rangiranih znanstvenih revijah in štirih poglavjih v monografskih publikacijah izdanih pri mednarodni založbi, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Glavno področje raziskav Kristine Sepčić, ki je redna profesorica na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, so naravne spojine in njihova biološka vloga. Pri tem jo še posebej zanimajo glivni proteini egerolizini, naravne spojine iz morskih organizmov in interakcije nanomaterialov s proteini. V zadnjih petih letih je Sepčićevi uspelo ustvariti bogat znanstveni opus, ki ga sestavlja 47 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, en strokovni članek in dva sestavka v znanstvenih monografijah.

Urška Verbovšek pa je nagrado prejela za svoje izjemno doktorsko delo z naslovom Cathepsin K as a potential tumor marker in glioblastoma multiforme, ki govori o potencialnem označevalcu najpogostejšega in najagresivnejšega primarnega možganskega tumorja pri človeku - glioblastomu. Raziskava je imela toliko zanimivih rezultatov, da jih je Urška v soavtorstvu objavila kar v sedmih znanstvenih člankih, so še zapisali na NIB.