STAznanost

ZRC SAZU ob obletnici predstavil spletni časopis ZRCalnik

Ljubljana, 25. novembra - Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je ob 35. obletnici delovanja predstavil spletni časopis, ki so ga poimenovali ZRCalnik. Na spletni strani bodo na voljo novice o dogajanju na vseh 18 inštitutih, napovedi pomembnejših dogodkov in knjižnih izidov.

Ljubljana. Nov spletni časopis ZRC SAZU. Foto: ZRC SAZU

Ljubljana.
Nov spletni časopis ZRC SAZU.
Foto: ZRC SAZU

ZRCalnik ureja Agata Tomažič, na ZRC SAZU pristojna za promocijo raziskovalnih rezultatov, z novimi vsebinami ga bo osveževala nekajkrat na teden. Kot je povedala Tomažičeva, so želeli obletnico ZRC SAZU obeležiti z novim korakom bližje javnosti in novim poskusom predstaviti, kaj vse raziskovalci na ZRC počno.

ZRCalnik tako prinaša novice o dogajanju na ZRC SAZU, o dosežkih zaposlenih ZRC SAZU in raziskovalnih projektih, v katere so vključeni, o prireditvah v Atriju ZRC in o novih izidih pri Založbi ZRC, piše na spletni strani novega časopisa.

Prispevki so razdeljeni v več kategorij, med drugim so novice o manj znanih temah in osebnostih na voljo v kategoriji (Ne)znani v znanosti, Iz zakladnice ZRC predstavlja spletne podatkovne baze ipd., raziskovalci s posameznih inštitutov pa pripravljajo tudi spletne kvize v kategoriji Pokaži, kaj znaš.

"ZRCalnik še ni registriran v razvid medijev, a ne skriva ambicij, da bi nekoč postal polnopravni medij, ki bo objavljal tudi prispevke drugih piscev. Leitmotiv pa bo ostala znanost, s poudarkom na družboslovju in humanistiki," je dejala Tomažičeva.

ZRC SAZU si bo po njenih besedah še naprej prizadeval približati dejavnosti inštitutov javnosti. Ena takih potez bo v bližnji prihodnosti tudi akcija Beseda leta, ki jo bo iskal Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ZRCalnik pa bo v tej akciji, ki se bo končala v prvih dneh 2017, glavni vir informacij.

ZRC SAZU je 19. novembra leta 1981 ustanovila Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Takrat se je vanj združila vrsta inštitutov, ki so delovali prej pod okriljem Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Pod svojo streho in v več stavbah na Novem trgu in okolici združuje 18 inštitutov ter skoraj 150 zaposlenih raziskovalcev. Vsebinsko pokrivajo tako humanistično-družboslovna kot naravoslovno-tehnična področja.

ZRC SAZU ima tudi tri dislocirane enote: Raziskovalno postajo v Novi Gorici, Raziskovalno postajo v Mariboru in Raziskovalno postajo v Prekmurju. Konec leta 2017 bo predvidoma dokončana Raziskovalna postaja Barje na Igu, kamor se bodo preselile nekatere dejavnosti ZRC SAZU.