STAznanost

Letošnji teden ljubljanske univerze tudi v znamenju družboslovja in slovenske kulture

Ljubljana, 5. decembra - S predstavitvijo najboljših raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze v letu 2016 se bo danes začel tradicionalni Teden univerze. Do petka se bodo zvrstili številni dogodki, osrednji pa bo torkova slavnostna seja senata univerze s podelitvijo častnih doktoratov. Teden bo tudi v znamenju družboslovja in slovenske kulture.

Ljubljana. Pogled z ljubljanskega gradu. Ljubljanska univerza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pogled z ljubljanskega gradu.
Ljubljanska univerza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svoj tradicionalni teden bo ljubljanska univerza odprla z dogodkom, na katerem bo predstavila najodmevnejše raziskovalne dosežke univerze v tem letu.

V torek se bo program tedna nadaljeval s slavnostno sejo senata, na kateri bodo podelili najvišja priznanja - častne doktorate, plakete in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem. Letos bodo naziv "častni doktor" podelili profesorjema Williamu Lazonicku in Michaelu W. Applu z Univerze Wisconsin (ZDA). Slednji bo zbrane na pedagoški fakulteti tudi nagovoril s temo visokošolsko izobraževanja in obnova demokracije.

Sreda bo namenjena podelitvi Prešernovih nagrad študentom ter svečanih listin za najboljše študijske dosežke.

Slavnostni teden se bo zaključil s četrtkovo podelitvijo priznanj študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti ter nazivov zaslužna profesorica/zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

Vzporedno z osrednjimi dogodki se bodo na posameznih članicah oz. fakultetah in akademijah zvrstili še številni drugi dogodki in prireditve, med drugim v organizaciji fakultete za družbene vede tudi okrogla miza o 50-letnici družboslovnega raziskovanja.

V tem tednu bodo na slovenistikah 57 tujih univerz v sodelovanju s slovenskimi diplomatskimi predstavništvi in drugimi slovenskimi in tujimi institucijami odvijali dogodki na temo slovenske kulture - gostovanja slovenskih kulturnih ustvarjalcev in strokovnjakov, glasbeni, literarni in filmski večeri, znanstvene konference, otvoritve razstav itn.

Ljubljanska univerza, ki vključuje 23 fakultet in tri umetniške akademije, sicer letos praznuje 97. obletnico ustanovitve. Je največja in najstarejša ter po mednarodno uveljavljenih lestvicah kakovosti tudi najvišje uvrščena slovenska univerza, saj sodi med 500 najboljših univerz sveta. Njen letni proračun znaša okoli tristo milijonov evrov, na njej pa študira nekaj več kot 40.000 študentov.