STAznanost

Za uspeh slovenskih podjetnikov in raziskovalcev v tujini pomembno povezovanje

Ljubljana, 26. decembra - Predsednik republike Borut Pahor je danes v sodelovanju z društvom V tujini izobraženih Slovencev gostil pogovor z naslovom Slovensko znanje v svetu: nove priložnosti povezovanja. Kot so izpostavili sogovorniki, je pomembno, da se mladi raziskovalci in podjetniki povezujejo s tujimi ter si tako vzpostavijo mrežo, ki jim bo pomagala do uspeha.

Ustanovitelj več podjetij Aleš Pustovrh je poudaril, da prisostvuje predstavitvam 300 do 500 startupov, zato lahko reče, da so ideje in podjetniški projekti iz Slovenije primerljivi s tujino. Pomembna pot do uspeha pa je, da vzpostaviš mednarodno mrežo, ki ti da priložnost uresničiti podjetniško idejo. Pri tem je po njegovih besedah pomembna hitrost rasti, saj se Slovenci ravno v tem razlikujemo od drugih.

Kot je dejal, je sodeloval v tehnološkem parku v Silicijevi dolini v ZDA, kjer se povezujejo ljudje s področja znanosti in podjetništva ter tako dosežejo uspeh. Slovenska podjetja verjamejo, da je za uspeh treba v tujino, pri tem pa je velika prednost, če se oprejo na mrežo Slovencev v tujini.

Sicer je v Sloveniji, kot pravi, podjetniško okolje ugodno, saj lahko podjetje ustanoviš v enem dnevu. V nadaljevanju pa je po njegovem prepričanju pomembno, da gre uspešno podjetje tudi na tuje trge, vzpostavi povezave s korporacijami in tako postane globalno.

Ustanovitelj raziskovalne skupine v Angliji Jernej Ule je dejal, da je sam odšel v tujino, ker je iskal alternative. Zato, kot poudarja, je treba ljudem omogočiti druge poti, da v kolikor nekje ne uspeš, imaš še vedno možnost najti druge vire financiranja. Tega pa po njegovih besedah v Sloveniji manjka.

Kot je izpostavil ustanovitelj družbe Cosylab Mark Pleško, se Slovence, ki so uspeli v tujini lahko zvabi nazaj v domovino s tem, da se jim ponudi dober projekt oziroma idejo, v katero bodo lahko investirali. Pomembna je po njegovem mnenju tudi medsebojna pomoč, da starejši, ki so je bili nekoč deležni, pomagajo mlajšim podjetnikom ali z denarjem ali preko kontaktov.

Po besedah Nejca Hodnika s kemijskega inštituta so slovenski raziskovalci konkurenčni s tujimi. Vendar je, kot pravi, pomembno, da Slovenci izgubijo kompleks majhnosti in si s svojim delom ustvarijo priložnost za uspeh. Pri tem pa igra vlogo tudi sreča. Sicer si po njegovih izkušnjah Slovenci vedno želijo nazaj, ker je doma prijazno in dobro okolje.