STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheolog Martin Horvat v ciklu predavanj o rezultatih izkopavanj v Ljubljani

Ljubljana, 14. marca - V Muzeju in galerijah mesta Ljubljana so pripravili nov cikel predavanj Arheologija od blizu, na katerih bo arheolog Martin Horvat predstavil pet zgodb z arheoloških terenov ljubljanskih izkopavanj zadnjih 30 let. Današnje prvo bo posvečeno Ljubljanskemu gradu, kjer so po letu 1988 začeli novo fazo prenove in tretjo etapo arheoloških raziskav.

Na Ljubljanskem gradu so v letih 1960 in 1964/65 potekala sondažna izkopavanja, ki pa niso dala pomembnejših rezultatov. Leta 1988 se je začela nova faza prenove Ljubljanskega gradu in v tem kontekstu tudi tretja etapa arheoloških raziskav.

Raziskave so bile primarno usmerjene predvsem na grajsko bastijo, ki je v arheološkem smislu pomenila zadnje večje ohranjeno območje znotraj grajskega oboda, kjer so lahko potekale načrtne arheološke raziskave. V sklopu posebne mobilne arheološke ekipe pa so raziskave potekale na grajskem dvorišču, kjer so bila izkopavanja odvisna od trenutnih potreb pri konservatorskih, restavratorskih in gradbenih posegih.

Arheološka izkopavanja na Ljubljanskem gradu še niso končana, zato so rezultati preliminarni, izsledki pa kljub temu skozi kontinuiteto poselitve grajskega griča od prazgodovine do današnjih dni v marsičem dopolnjujejo in pojasnjujejo zgodovino Ljubljanske kotline. Končno so arheološke raziskave potrdile že skoraj ovrženo tezo, da je bila na grajskem griču prazgodovinska naselbina.

O rezultatih izkopavanj na Ljubljanskem gradu med letoma 1988 in 2007 bo Horvat spregovoril danes. Zgodbe, ki razkrivajo terensko dogajanje ljubljanskih arheoloških raziskovanj, pa bo brezplačno odstiral še naslednje štiri torke ob 18. uri v mestnem muzeju: 21. marca o Kongresnem trgu med letoma 2009 in 2011, 28. marca o Stritarjevi, Mačkovi in Krojaški ulici, 4. aprila o Njegoševi cesti in Vodnikovem trgu oziroma ljubljanski tržnici ter 11. aprila o Slovenski cesti.

Horvat, v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane zaposlen kot arheolog, kustos za srednji vek ter vodja dokumentacijske službe, je leta 1987 prevzel arheološke raziskave na Ljubljanskem gradu, poleg tega je rezultate izkopavanj pri prenovi matične stavbe Mestnega muzeja Ljubljana, Turjaške palače, vključil v stalno muzejsko postavitev.