Turizem 18.3.2017 9:15

Turizem v Zgornjem Posočju lani krepkejši za 15 odstotkov

Bovec, 18. marca - Zgornjo Soško dolino je lani obiskalo 15 odstotkov več gostov, prav za toliko se je povečalo tudi število nočitev. Tako so na bovškem zabeležili kar 192.000 obiskovalcev, ki so skupno ustvarili 482.000 nočitev.

Ljubljana.
Sprehajalci, turisti, ljudje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dejstvo, da so dosegli tako občutno povečanje, čeprav je bilo smučišče Kanin zaprto, kaže na velike rezerve pri neizkoriščenih možnostih v povezavi s krožnokabinsko žičnico na Kanin tako v zimski kot tudi v poletni sezoni.

"Glede na soseščino in na naravne potenciale, ki jih imamo v dolini Soče in ki so nam podarjeni, ne vidimo posebnih razlogov, da ob rešitvi naših infrastrukturnih problemov ne bi bili v doglednem času uspešni kot naši severni sosedje Avstrijci," je povedal direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar.

Da bi to dosegli, pa morajo po njegovih besedah dvigniti kakovost storitev, zagotoviti ustrezno strukturo namestitvenih zmogljivosti in razviti ustrezne programe. Pri tem si želijo tudi ustrezno podporo z nacionalne ravni, "ker je ta raven tista, ki nam skozi zakonodajo predpisuje, oblikuje in določa osnovne okvire našega bodočega poslovnega razvoja in dela", je dodal Humar.

V ekipi na pristojnem ministrstvu sam sicer vidi zelo dobrega partnerja za razvojne projekte in "vse možnosti, da smo optimistični". Prav tako so vse tri občine Zgornjega Posočja - Bovec, Kobarid in Tolmin - lani uspele vzpostaviti boljše sodelovanje in združiti dotlej samostojne turistične zavode v enotnega.

Humar je opozoril, da so bile v preteklosti narejene napake zaradi neprimerne zakonodaje. "Namesto da bi ta našo dejavnost spodbujala in usmerjala, jo zavira in včasih celo onemogoča," je pojasnil in ob tem kot tipične primere navedel ureditev na področju gorskega kolesarjenja in vodnih športov ter prepoved smučanja izven označenih prog na slovenskih visokogorskih smučiščih.

V dolini Soče je več kot 9000 nočitvenih zmogljivosti, a so te razpršene po manjših hotelih, pri zasebnikih in v kampih. Pogrešajo pa večje hotele, ki so pomembni za privabljanje agencijskih gostov.

V Bovcu sicer obnavljajo hotel Kanin, ki naj bi prve goste prenovljen dočakal sredi leta 2018. Julija 2015 je hotel za 1,3 milijona evrov kupila družba Alpe Adria Hoteli iz Kopra, prenova v štirizvezdični hotel pa bo stala okrog šest milijonov evrov.

Ruske lastnike sta po stečaju ATC Kanin na dražbi dobila tudi kompleks Žaršče in objekt ob spodnji postaji krožnokabinske žičnice Skripi bar. Naprodaj bo tudi stavbna pravica na Žarščah, kjer je Občina Bovec pred leti kot nekdanji lastnik načrtovala ureditev hotelsko rekreacijskega območja in kjer prostorski plan predvideva izrabo zgolj v turistične namene.