Podjetja 15.3.2017 14:38

S projektom Intra do boljše pomoči podjetjem pri stopanju na tuje trge

Maribor, 15. marca - Mariborska razvojna agencija (MRA) v okviru projekta Intra, ki je namenjen internacionalizaciji majhnih in srednje velikih podjetij v regiji, te dni gosti strokovnjake iz šestih evropskih regij, s katerimi bodo izmenjali izkušnje. Skupaj bodo preučili spodbude, ki jih potrebujejo podjetja v regiji za lažje prodiranje na tuje trge.

Maribor.
Novinarska konferenca Mariborske razvojne agencije v okviru projekta Intra, o internacionalizaciji regionalnih malih in srednje velikih podjetij.
Amna Potočnik in Mihael Leskovar iz MRA ter predstavnica ministrstva za gospodarstvo Polona Jerina.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ker izvoz predstavlja več kot 70 odstotkov slovenskega BDP, so takšne spodbude velikega pomena. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se po besedah predstavnice Polone Jerina nadejajo, da bodo na podlagi takšnih srečanj in drugih rezultatov projekta Intra dobili koristne informacije za oblikovanje nadaljnjih ukrepov na tem področju.

Projekt, ki se ocenjuje na 1,6 milijona evrov in se večinsko financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, se je začel aprila lani in bo tekel do marca 2021, osredotoča pa se predvsem na zbliževanje akademske, poslovne, družbene in odločevalske sfere pri pripravi novih modelov politike internacionalizacije malih in srednje velikih podjetij, tudi na podlagi že obstoječih dobrih praks v partnerskih regijah.

Poleg MRA sodelujejo še portugalska Univerza v Algarveu, britansko univerzitetno podjetje Coventry University Enterprises Limited (CUE), italijanski think tank Capitank, španski tehnološki park FUNDECYT-PCTEX ter bolgarski inkubator Rapiv. Sodelujejo torej regije Podravje, Abruzzo, Algarve, Ekstremadura, West-Midlands in Varna.

Na srečanju v Mariboru jim bodo predstavili ukrepe, ki jih za majhna in srednje velika podjetja izvaja slovensko podporno okolje, obiskali pa bodo tudi podjetja Krebe-Tippo, IOS in Geberit Slovenija.

Prva tri leta izvajanja Intre so po besedah vodje projekta Amne Potočnik iz MRA namenjena analizi različnih storitev internacionalizacije v sodelujočih regijah, identifikaciji dobrih praks in pripravi priporočil, nato pa naj bi ugotovljene dobre prakse prenesli v podjetniško okolje.

"Naš cilj je ugotoviti, kako bi bilo moč obstoječe ukrepe izboljšati, da bomo lahko podjetjem v regiji pomagali na najboljši in najenostavnejši način pri stopanju na tuje trge," je na današnji novinarski konferenci povedal vršilec dolžnosti direktorja MRA Mihael Leskovar.