Podjetja 16.3.2017 12:13

Vlada podjetju GKN Driveline Slovenija dodelila 580.000 evrov finančne spodbude

Ljubljana, 16. marca - Vlada je danes podjetju GKN Driveline Slovenija dodelila finančno spodbudo v višini 580.000 evrov za investicijski projekt linije za izdelavo homokinetičnih zglobov in montažo polgredi za nova kupca Mercedes in Volvo. Predmet investicijskega projekta je investicija v sodobno opremo, stroje in tehnologijo za nove proizvode.

Zreče, Unior.
Proizvodnja GKN Driveline, delavci.
Foto: Tina Kosec/STA

Vlada je projekt uvrstila tudi v veljavni proračunski načrt razvojnih programov 2017-2020, so sporočili z vlade.

Investicija, za katero je podjetje zaprosilo na podlagi zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij, bo omogočila razvoj šestih različnih tipov homokinetičnih zglobov in začetek poslovnega sodelovanja, s katerim bodo pokrili celotne potrebe naročil za Mercedesova vozila razreda A in B ter modele CLA in GLA. Hkrati bodo pokrili tudi celotne potrebe naročil za Volvove modele v316, v323 in v320.

Projekt v vrednosti 4,64 milijona evrov bo predvidoma končan do konca marca prihodnje leto. V okviru projekta namerava tuji investitor v nakup novih strojev in opreme investirati 3,65 milijona evrov, v razširitev skladišča in upravne stavbe pa še dodatnih 990.000 evrov. Investicijski projekt bo ustvaril 53 novih delovnih mest, navaja vlada.

Spodbuda projektnemu podjetju se bo po navedbah vlade večkratno povrnila, saj bo v naslednjih štirih letih po načrtih samo iz naslova davkov in prispevkov v zvezi z izplačili plač podjetje predvidoma prispevalo 1,8 milijona evrov, celotni zunanji učinki investicijskega projekta na Slovenijo pa naj bi znašali nekaj več kot 15 milijonov evrov.

Poleg tega ima spodbuda tudi nefinančne učinke, kot so prepoznavnost Slovenije kot tujim investitorjem prijaznega okolja, zmanjšanje brezposelnosti v Sloveniji, povečevanje dodane vrednosti na zaposlenega in zmanjšanje vplivov na okolje, so še zapisali na vladi.

Začetki zreškega podjetja segajo v leto 1986, ko je družba Unior skupaj s še tremi podjetji v Zrečah ustanovila obrat za proizvodnjo homokinetičnih zglobov. Do leta 1996 je podjetje delovalo pod imenom Unior-Atras, v omenjenem letu je nato 74-odstotni lastnik postal nemški GKN Automotive, ki je dve leti kasneje prišel do 100-odstotnega lastništva.

Od leta 2003 se podjetje zaradi poenotenja imen znotraj multinacionalke GKN imenuje GKN Driveline Slovenija, v lasti britanske družbe je zreška družba od decembra 2009.