Podjetja 16.3.2017 12:38

Vlada s 5,67-milijonsko spodbudo za Yaskawino tovarno robotov

Ljubljana, 16. marca - Vlada je danes sklenila dodeliti finančno spodbudo družbi Yaskawa Europe Robotics. Tako bo za investicijski projekt pametne tovarne za najsodobnejšo proizvodnjo robotov v Evropi namenila 5,67 milijona evrov. Gre za začetno naložbo v zemljišče, proizvodno halo in tehnološko opremo za vzpostavitev pametne tovarne za proizvodnjo robotov.

Ribnica.
Ribniško podjetje Yaskawa Ristro.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Investicijski projekt - tovarna bo stala v Kočevju - v vrednosti 24,65 milijona evrov bo predvidoma končan do konca decembra 2019. Yaskawa namerava v nakup oz. gradnjo stavb z zemljišči investirati 11,42 milijona evrov, v nakup novih strojev in opreme pa 13,23 milijona evrov. Projekt bo ustvaril 155 novih delovnih mest, so sporočili iz vlade.

"Spodbuda projektnemu podjetju se bo večkratno povrnila, saj bo v naslednjih treh letih samo iz naslova davkov in prispevkov v zvezi z izplačili plač podjetje predvidoma prispevalo 5,11 milijona evrov, celotni zunanji učinki investicijskega projekta na Slovenijo pa naj bi znašali nekaj manj kot 160 milijonov evrov," so navedli na vladi.

Poleg tega ima spodbuda po pojasnilih vlade tudi nefinančne učinke, kot so prepoznavnost Slovenije kot tujim investitorjem prijazno okolje, zmanjšanje brezposelnosti v Sloveniji, povečevanje dodane vrednosti na zaposlenega, zmanjšanje vplivov na okolje.

Poslovanje skupine Yaskawa se bo zaradi vzpostavitve pametne tovarne v Sloveniji še izboljšalo. Ocenjeni tržni delež skupine Yaskawa na področju robotike na evropskem trgu je devet odstotkov, cilj do poslovnega leta 2025 pa je pridobiti 15-odstotni tržni delež.

Yaskawa Electric Corporation, materinsko podjetje skupine Yaskawa, je ob ustanovitvi podjetja leta 1915 po navedbah vlade poslovno usmeritev našla v električnih motorjih za kopanje premoga, z izdelki in tehnologijo pa je podpirala napredno industrijo tistega časa. Od proizvodnje motorjev do ponudnika avtomatizacije je podjetje izumilo zdaj že svetovno uveljavljeni koncept mehatronike.

"Z vpeljevanjem temeljnih tehnologij podjetje s celostnimi rešitvami pomaga človeštvu pri reševanju globalnih problemov, kot so upadanje rodnosti, staranje prebivalstva ter tudi podnebnih in energijskih izzivov. Skupina Yaskawa ima na področju robotike vzpostavljene štiri proizvodne obrate (tri na Japonskem ter enega na Kitajskem). Del reorganizacije v Evropi je tudi krepitev položaja in vzpostavitev proizvodnje robotov v Sloveniji," so navedli na vladi.

Yaskawa je v letu 2015 na svetovni ravni ustvarila 3,01 milijarde evrov prodaje in 269 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo.

Vlada je Yaskawin projekt postavitve pametne tovarne v Kočevju uvrstila tudi v veljavni načrt razvojnih programov 2017-2020.