Podjetja 18.3.2017 10:17

Duol lani ustvaril za osem milijonov evrov prihodkov

Ljubljana, 18. marca - Podjetje Duol, ki med drugim proizvaja napihljive hale, namenjene tudi športnim in kmetijskim aktivnostim, je lani ustvarilo okoli osem milijonov evrov prihodkov. Kot je za STA povedal direktor podjetja Dušan Olaj, je to podobno kot leta 2015, dobiček pa je bil nekoliko večji kot predlani, ko je dosegel okoli 18.200 evrov.

Brezovica pri Ljubljani, Duol.
Logotip podjetja Duol.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Duol je sicer ob februarskem obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi z največjim ruskim združenjem pridelovalcev sadja in zelenjave podpisal pogodbo o prenosu tehnologije za izdelavo napihljivih rastlinjakov in pravice, da te prodajajo na območju Rusije.

Ruski partnerji bodo po Olajevih besedah na treh lokacijah v treh ruskih pokrajinah postavili tehnološke linije, kjer bodo izdelovali napihljive rastlinjake. Proizvodnja bo sprva namenjena lastnim potrebam, nato pa je predviden skupni nastop na tretjih trgih, predvsem v centralni Aziji in Iranu.

Kot je poudaril Olaj, je poslovanje na trgih, ki so del držav bivše Sovjetske zveze, bistveno lažje, če poteka prek Rusije. "Bolj ali manj so vsi ti trgi še vedno globoko vezani na Rusijo. Zelo pomemben element je tam tudi enotna carinska unija, s katero postajamo bistveno bolj konkurenčni kot v primeru, če bi bilo blago po poreklu iz Slovenije," je pojasnil.

Duol kot tuje podjetje doslej v Rusiji ni bil upravičen do subvencij in financiranja iz državnega proračuna, zdaj pa se "stvari bistveno spreminjajo".

Priložnost v podjetju vidijo tudi v vesoljskih tehnologijah, saj je to področje, ki bo po njihovih ocenah v bodoče eno najbolj perspektivnih. Je pa Olaj poudaril, da si na tem področju ne gre že takoj obetati dobička, temveč bodo v prvi fazi predvsem vlagali v to, da bodo "nekoč glavni igralec na tem področju". "Istočasno pa lahko tisto, kar se naučimo iz vesoljskih tehnologij, s pridom in koristjo uporabljamo pri tako imenovanih zemeljskih delih," je poudaril.

Podjetje zaradi rasti poslovanja razmišlja o selitvi na novo lokacijo, saj na obstoječi "pokajo po šivih". Podrobnosti Olaj še ni mogel razkriti, saj so povezane s poslovnim modelom. V družbi namreč še ugotavljajo, ali bo dovolj združena in povečana proizvodnja, ali pa se bodo usmerili v razvojni inženiring.

Po Olajevih besedah se nagibajo prav k slednjemu - da gredo "bolj v znanstveno raziskovalno sfero", saj imajo že sedaj registrirane raziskovalne skupine. "Računamo na to, da bi lahko skozi razvojni inženiring dosegali bistveno višjo dodano vrednost in se še bolj plasirali v svetu kot vodilni na tem področju," je povedal.

V podjetju sicer trenutno poteka postopek predaje vodstvenih funkcij z Olaja na njegovega naslednika, ki pa bo po Olajevih besedah zahteval nekoliko več časa, kot so predvidevali sprva.