Podjetja Slovenija 17.3.2017 11:20

Podjetniški observatorij o pomenu predelovalnih dejavnosti

Maribor, 17. marca - Raziskovalci Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti so izdali monografijo Slovenska podjetja in družbena odgovornost. V najnovejši raziskavi ugotavljajo, da so predelovalne dejavnosti tiste, ki ustvarjajo največ izvoza, dodane vrednosti in zaposlenosti.

Ravne na Koroškem.
Podjetje Metal Ravne, predelovalna industrija, železo, kovina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V publikaciji, ki je izšla v okviru knjižne zbirke Slovenski podjetniški observatorij, tako ugotavljajo, da sta za slovensko gospodarstvo in gospodarstvo EU pomembna realno gospodarstvo in močna industrija, so danes sporočili iz Univerze v Mariboru.

Dijana Močnik z inštituta je poudarila, da ključni kazalniki konkurenčnosti kažejo, da je treba še krepiti predvsem večanje trgov, na katerih bodo slovenska podjetja sposobna ustvariti še več prihodkov in dodane vrednosti. "To pomeni, da je treba izboljševati konkurenčnost vseh dejavnosti, ne le predelovalnih," je dodala.

Medtem je Barbara Bradač Hojnik z inštituta izpostavila, da področje družbene odgovornosti v Sloveniji še vedno ni sistemsko urejeno. "Pregled dogajanja na tem področju pa vseeno kaže na veliko angažiranost različnih deležnikov in paleto različnih aktivnosti, ki jih izvajajo," je opazila.

Pri uvajanju družbeno odgovornih praks mala in srednja podjetja potrebujejo podporo, pa je poudarila Katja Crnogaj z inštituta. "Pri tem vidimo vlogo organizacij podpornega okolja, da ponudi storitve svetovanja pri uvajanju družbeno dogovornih praks v malih in srednjih podjetjih," je povedala.

Po njenem bi bilo nujno vpeljati longitudinalno spremljanje in proučevanje družbene odgovornosti, ki bo osredotočeno predvsem na mala in srednja podjetja. "Šele tovrstni podatki namreč lahko predstavljajo osnovo za celovite ukrepe, ki lahko doprinesejo k razvoju družbene odgovornosti," je pojasnila.