novica #družba 20.3.2017 14:09

Observatorij na Golovcu odprl vrata mladim

Ljubljana, 20. marca - Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec v Ljubljani je danes pripravil spomladanski dan odprtih vrat. Observatorij namreč vsako leto ob menjavi letnih časov organizira dneve in večere odprtih vrat, ki so namenjen mladim.

Ljubljana.
Teleskop Vega v kupoli astronomsko-geofizikalnega observatorija
Golovec.
Foto: Herman Mikuž

Ljubljana.
Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec.
Foto: Herman Mikuž

V dopoldanskem delu je bil šolskim skupinam na voljo ogled teleskopa Vega, prisluhnili so lahko kratkemu predavanju ter se udeležili delavnice opazovanja Sonca s teleskopom.

V okviru večernega programa za otroke pa bodo obiskovalcem na voljo trije različni programi. Predavali bodo profesorji astronomije, znanstveniki in strokovni sodelavci, ogledi pa bodo potekali v skupinah po 30 obiskovalcev. Skupine od postaje do postaje vodijo študenti in študentke višjih letnikov astronomije.

Mladi bodo med drugim lahko opazovali zvezde s teleskopom, prisluhnili predavanjem Pomladno nočno nebo ter Zvezde in galaksije, si ogledali teleskopa Vega v kupoli observatorija ter si z manjšimi teleskopi na vrtu observatorija ogledali nebo. Brezplačne vstopnice za večerni program so sicer že pošle, piše na spletni strani observatorija.

Observatorij je bil ustanovljen na pobudo Frana Dominka kot prvi univerzitetni observatorij z nalogo, da vzpostavi pogoje za razvoj slovenske profesionalne astronomije. Observatorij je dobil od Univerze v Ljubljani tudi seizmološke instrumente, ki so omogočili, da se je kasneje razvil seizmološki del, ki je kasneje postal del Agencije RS za okolje.

Astronomski del ostaja pedagoška ustanova Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Na njem številne generacije študentov astronomije, fizike in matematike opravljajo opazovalne projekte in diplomske naloge. Observatorij stalno posodablja opremo in metode opazovalne astronomije. Leta 2004 je bil odprt sodoben teleskop Vega, ki je plod domačega znanja in tehnologije.