STAznanost

DZ ratificiral sporazum o pridruženem članstvu v Cernu

Ljubljana, 22. marca - Poslanci so na današnji seji soglasno ratificirali sporazum med Slovenijo in Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva, ki ga je ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič podpisala decembra v Ženevi. Predlog zakona o ratifikaciji je vlada sprejela pred dvema tednoma.

Sporazum med Slovenijo in Cernom o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva določa pravice in obveznosti Slovenije kot pridružene članice, ki izhajajo iz tega statusa, so ob sprejemu predloga zakona zapisali na vladi.

Slovenija s sklenitvijo sporazuma sprejme te pravice in obveznosti, hkrati pa tudi obveznosti, ki izhajajo iz pravnega okvira organizacije, iz pravil in predpisov organizacije ter sklepov njenih organov. Status Slovenije kot pridružene članice kot predhodna faza k članstvu ne bo trajal več kot pet let.

Sklenitev sporazuma pomeni ključen korak v nadaljnjem razvijanju sodelovanja na področju fizike delcev, ki bo Sloveniji prineslo številne dodatne koristi in ugodnosti v širšem smislu, tako na področju znanosti kot tudi izobraževanja in gospodarstva, so še poudarili na vladi.

Velik pomen pridobitve statusa pridružene članice je ob podpisu sporazuma izpostavila že ministrica Makovec Brenčičeva. Kot je dejala takrat, težav pri ratifikaciji sporazuma v DZ ne pričakuje, saj je prepričana, da bodo poslanci podprli "glas Slovenije v svet in trdno vero v to, da tudi mi zmoremo doprinašati k napredku". Upa, da bo do ratifikacije prišlo čim prej, da bi lahko v drugi polovici leta poravnali prvo finančno obveznost.

Po pridobitvi statusa pridružene članice bo država v petih letih postala polnopravna članica. Petletno obdobje velja skladno s sporazumom med vlado in Cernom za predfazo k članstvu in predstavlja standardno obliko protokola pri novih članicah. Sporazum o podelitvi statusa pridružene članice je formalno veljavo dobil s sprejetjem v DZ.

Že v času pridruženega članstva bo raziskovalcem in podjetjem ter drugim ciljnim javnostim omogočen poln dostop do vseh programov, ki jih izvaja Cern. Pridruženo članstvo bo Sloveniji torej prineslo poln dostop znanstvenikov in inženirjev do raziskovalne infrastrukture in tehnoloških projektov, ki potekajo v Cernu, poleg tega pa tudi uporabo in ustvarjanje izdelkov visoke tehnologije v družbi vrhunskih strokovnjakov z vsega sveta.

Ženevski Cern, ustanovljen leta 1954, je osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij. Glavni namen organizacije je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture-pospeševalnikov protonov, antiprotonov, težkih ionov, elektronov in pozitronov.