STAznanost

Mentor leta 2016 je Mario Poljak z inštituta za mikrobiologijo

Ljubljana, 23. marca - Mentor leta 2016 je profesor doktor Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Društvo Mlada akademija je najboljšega slovenskega mentorja doktorskih študentov za minulo leto razglasilo na sredini slovesni razglasitvi, ki je potekala na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Poljak je specialist za klinično mikrobiologijo in vodja Laboratorija za molekularno mikrobiologijo in diagnostiko aidsa in hepatitisov. Zaposlen je na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Trenutno je tudi predsednik Evropskega združenja za klinično mikrobiologijo in infekcijske bolezni (ESCMID).

Za priznanje mentor leta je bil letos predlagan prvič, nominiralo pa ga je pet njegovih nekdanjih in sedanjih doktorskih študentov, in sicer dr. Mateja Jelen, dr. Anja Oštrbenk, dr. Katarina Trčko, Anja Šterbenc in Tomaž Mark Zorec. Do sedaj je bil mentor že pri 24 doktoratih.

Na dogodku so predstavili pet finalistov, poleg zmagovalca so to bili še prof. dr. Marko Stabej s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Mitja Kaligarič s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, doc. dr. Al Vrezec z Nacionalnega inštituta za biologijo in doc. dr. Kristina Žužek Rožman z Inštituta Jožef Stefan.

Na poziv za vloge za izbor mentorja leta, ta je letos potekal že osmič, se je sicer odzvalo kar 155 prijaviteljev, ki so skupaj nominirali 101 mentorja oziroma trikrat več kot lani, navajajo v društvu, v katerem so izbor letos prvič organizirali v sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Po slavnostni podelitvi priznanj je potekala tudi okrogla miza z naslovom Kaj pomeni biti dober mentor doktorskemu študentu?. Razpravljalci so izmenjali mnenja in izkušnje o tem, kaj pomeni biti dober mentor doktorskemu študentu. Kot pomembne lastnosti mentorja so izpostavili osebnostne in strokovne lastnosti.

Kot je slikovito strnil mentor leta dr. Mario Poljak, "z vsakim doktorandom še enkrat doktorira". Mentorstvo je primerjal s starševstvom in poudaril, da dobri mentorji niso mentorji zaradi nagrad, ampak so mentorji s srcem.

Ker je kot predsednik Evropskega združenja za klinično mikrobiologijo in infekcijske bolezni (ESCMID) veliko na poti, se pogosto poslužuje novih tehnologij za komuniciranje za mentoriranje na daljavo. Pravi, da je z mentorirancem potrebno razviti kakovosten odnos, kar omogoči, da "ni potrebno biti ves čas prisoten, potrebno pa je, da si dovolj pogosto v stiku".

Društvo Mlada akademija vse od nastanka zbira izkušnje in komentarje doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere o upoštevanju njihovih pravic in o dolžnostih, o mentorskih praksah in načinih usposabljanja.

Priznanje mentor leta je namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks pa tudi osebnemu priznanju posameznih mentorjev. V društvu si prizadevajo, da se bo priznanje uveljavilo kot stalnica v slovenskem raziskovalnem prostoru.

Društvo Mlada akademija je nadaljevanje Društva mladih raziskovalcev Slovenije (DMRS), ki je bilo ustanovljeno leta 1995. Po dvajsetih letih delovanja so se namreč leta 2016 odločili, da poleg doktorskih študentov naslovijo in v svoje delovanje vključijo tudi raziskovalce na začetku kariere.

Priznanje mentor leta je Društvo Mlada akademija letos podelilo osmič. V preteklih letih so nagrade prejeli prof. dr. Barbara Simončič (2015) z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Marko Bajec (2014) s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, prof. dr. Zdravko Kutnjak (2013) z Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Boris Žemva (2012) z Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Igor Muševič (2011) z Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Domen Leštan (2010) z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter prof. dr. Janko Kos (2009) s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.