Podjetja 17.4.2017 11:00

Cerkljanska Eta v svetovnem vrhu proizvodnje grelnih plošč in termostatov

Cerkno, 17. aprila - Cerkljanska Eta, ki je v večinski lasti švicarske skupine EGO, ostaja v svetovnem vrhu proizvodnje grelnih plošč in termostatov. Trenutno imajo 880 zaposlenih, kar je 100 več kot lani. Zaradi povečanega obsega naročil so zaposleni trenutno zelo obremenjeni, a član uprave Andrej Grah je za STA dejal, da se število nadur že občutno zmanjšuje.

Eta proizvaja termostate in grelne plošče, kjer ostajajo vodilni v svetu. Pri grelnih ploščah Eta obvladuje 70 odstotkov svetovne proizvodnje, pri proizvodnji termostatov pa so vodilni v Evropi in eden največjih na svetu. "Konkurenca ni naš problem, naš cilj je delati s čim nižjimi stroški in držati ceno na ravni, ki je konkurenca ne more doseči," je v imenu uprave pojasnil Grah.

Grelnim ploščam sicer že leta napovedujejo konec proizvodnje, a naročila so enaka, v zadnjih štirih letih se celo rahlo povečujejo. Spreminja se predvsem lokacija njihovih kupcev, ki se seli proti vzhodu. Sledijo tudi smernicam energetske učinkovitosti, kjer so v prednosti pred konkurenco.

Ob racionalizaciji proizvodnje, ko so vse proizvodne oddelke, ki so bili prej na dveh lokacijah, združili na eni, se je med zaposlenimi pojavila zaskrbljenost o morebitni selitvi proizvodnje v druge države. A Grah miri, da lastnik veliko vlaga v osnovno proizvodnjo in da poslujejo nad pričakovanji. "To pomeni, da izpolnjujemo vse zahtevane cilje, kar je dobra osnova za varnost delovnih mest," meni Grah, ki dodaja, da je bila racionalizacija edina možna pot, s katero so zagotovili dolgoročnost poslovanja podjetja. Staro lokacijo trenutno prodajajo za 2,4 milijona evrov.

Eta je lani in predlani ustvarila za 54 milijonov evrov prihodkov, kar je nad načrti, ki so jih postavili pri 47 milijonih evrov. Iz javno objavljenih podatkov na Ajpesu je razvidno, da je čisti dobiček Ete v letu 2015 znašal 4,3 milijona evrov, medtem ko je bil leto pred tem 3,1 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja pa se je v letu 2015 zvišal na 5,1 milijona evrov, medtem ko je bil v letu 2014 pri 3,3 milijona evrov. Za letos je načrt prihodkov enak kot lani, trenutno pa ga po besedah Graha že krepko presegajo, predvsem zaradi naročil pri termostatih.

V proizvodnjo so lani investirali tri milijone evrov, letos načrtujejo, da bodo v podjetje vložili dobra dva milijona evrov, največ v osnovno proizvodnjo grelnih plošč, izboljšave v procesu in izvedbo izdelkov. Grah priznava, da je to sicer zrel produkt, a z vlaganji želijo ohranili njegovo dolgoročno vitalnost in konkurenčnost na trgu.

Ob selitvi proizvodnje v družbi izvajajo tudi reorganizacijo dela. Spremenila se je lokacijska postavitev oddelkov in nova organizacijska struktura, ki še ni dokončana. "Pri podpori v proizvodnji je bilo premalo lastnega odpravljanja napak s strani delavcev in to sedaj izvajamo. Vzpostaviti želimo samozadostno proizvodnjo pri sledenju planov in pri doseganju kapacitet ter kakovosti. Zaposleni pri tem potrebujejo čas, naučiti jih želimo, da bodo širše obvladovali svoje operacije," je dodal Grah.

Prerazporeditve ur in nadure, ki nastajajo zaradi povečanega obsega naročil, med zaposlenimi povzročajo tudi slabo voljo. Grah zagotavlja, da se število nadur v zadnjem mesecu zmanjšuje in da so trenutno na 20 odstotkih podaljševanja obsega dela čez teden glede na februar. "Od delavcev dobivamo informacije, da je najtežje za zaposlenega podaljševanje delovnega urnika, zato skušamo krčiti predvsem podaljševanje dela preko tedna. Tu bo narejen še korak naprej, saj bomo zaposlili še dodatne ljudi," je zagotovil Grah.

Poudaril je, da so fiksna naročila znana štiri do pet tednov vnaprej, vse ostalo pa je zgolj napoved. "Kratka nihanja poskušamo vedno nadomestiti z prerazporeditvami ur oziroma nadurami. Če se trend nadaljuje in to ni dovolj, pa je treba pridobiti novo delovno silo. Smo pa v regiji, kjer je delež brezposelnih med najnižjimi v Sloveniji. To pomeni, da se novih zaposlenih ne da pridobiti preko noči, ti pa seveda tudi niso vešči takega dela," je dodal. Večina zaposlenih je še vedno z Idrijsko-cerkljanske regije, vozijo pa se tudi iz Škofje Loke, Tolmina in Logatca.

A zagotovila vodstva so za nekatere zaposlene premalo, zato so se obrnili na nov sindikat - Neodvisni sindikat delavcev Slovenije. O njem dosedanji sindikat SKEI ne ve veliko, še manj pa vodstvo, ki je o novem Neodvisnem sindikatu delavcev Slovenije obveščeno zgolj prek letakov. Doslej so dobili le nekaj sporočil, kjer je sindikat navedel nekatere domnevne kršitve delovnega prava, brez navajanja konkretnih primerov. Vodstvo jih je pozvalo k pojasnilom, s čim točno naj bi storili te kršitve, a do danes odgovora še niso dobili.

Kot je za STA pojasnil izvršni sekretar tega novega sindikata Boris Perš, zastopajo trenutno 20 odstotkov zaposlenih v Eti, natančneje 160 delavcev. Dejal je, da se z vodstvom nimajo kaj pogovarjati, da pa jih bodo obvestili o svojem obstoju ter organizirali protestni shod v Cerknem. Šele po shodu pa da se bodo z vodstvom Ete začeli pogajati. Perš je dejal, da zaposleni, ki so njihovi člani, izpostavljajo predvsem težave pri pogojih dela ter nizke plače.

Sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Sašo Ristič ne pozna omenjenega novega sindikata v Eti. "V Eti je samo SKEI, nismo bili obveščeni, da bi bil tu še kak drug sindikat, smo pa to opazili v medijih in jih pozvali na sestanek, a se niso odzvali. Ne vidim razloga, da ne bi sodelovali, a ne bomo dovolili, da govorijo zaposlenim na način, da se lepše sliši in ne tako kot stvari pač so. Ko nekdo to dela, ne vem, kakšne namene ima," je za STA opozoril Ristič.

Priznal je, da zaposleni v Eti niso najbolj zadovoljni ter da socialni dialog ni učinkovit. SKEI je večkrat opozoril vodstvo glede prerazporeditev dela, kjer so se po Rističevih besedah stvari sedaj nekoliko izboljšale.

Eta Cerkno je podjetje s 70-letno tradicijo, koncern EGO pa ima v večinski lasti preko 20 družb, ki delujejo v dvajsetih državah. Slednji pokriva pomemben del svetovnih potreb po vgradnih komponentah za izdelke bele tehnike. Eta je med največjimi proizvodnimi družbami koncerna in proizvaja pomemben del vgradnih komponent za izdelke bele tehnike v svetovnem merilu.

Eta je v 75-odstotnem lastništvu skupine EGO, ki ima sedež v Švici, 25 odstotkov lastništva pa ima Certa. V njej so večinoma zaposleni v Eti, nekdanji zaposleni in njihovi družinski člani. Trenutno dogajanje v Certi Holding, kjer so strasti močno razvnete po lanski skupščini, ko so nekaterim malim delničarjem fizično onemogočili sodelovanje na njej, pa vpliva tudi na vzdušje v podjetju.

Grah ugotavlja, da so pogledi na to dogajanje premalo razmejeni. V podjetju čuti grenek priokus, pesimistično razmišljanje o prihodnosti in skrbi."Mi se osredotočamo na naročila kupcev, od dogajanja glede Certe pa se skušamo čimbolj distancirati. Eta posluje dobro, s strani lastnika je deležna močnih vlaganj, imamo vse pogoje, da je atmosfera optimistična in pozitivno naravnana. Je pa ob velikem številu projektov, ki jih izvajamo v zadnjih dveh letih, obremenjenost kadrov res visoka," je priznal.