Podjetja 16.4.2017 9:08

Koratur gradnjo na novi lokaciji začenja v maju

Prevalje, 16. aprila - Koroški avtobusni prevoznik Koratur, ki je s prodajo svojega zemljišča na Prevaljah tam omogočil gradnjo nove Lekove tovarne, se bo po napovedih na novo lokacijo v Pameče pri Slovenj Gradcu dokončno preselil marca 2018. Vrednost naložbe na novi lokaciji je ocenjena na 1,5 milijona evrov, gradnja pa se tam začenja maja letos.

Koratur je lani v okviru stečajnega postopka družbe Prevent Global kupil skoraj 12.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Pamečah pri Slovenj Gradcu, kamor bo po izgradnji objektov in ureditvi parkirišč preselil svojo dejavnost s Prevalj. Zemljišče na Prevaljah je prodal farmacevtski družbi Lek, ki spada pod okrilje švicarskega Novartisa, ki je na Prevaljah minuli teden s simbolično položitvijo temeljnega kamna začel z gradnjo nove tovarne za proizvodnjo širokospektralnega antibiotika amoksiklav.

Koratur za zdaj svoje dejavnosti s Prevalj še ni selil. "Trenutno smo bili prisiljeni ukiniti zgolj kleparsko in ličarsko delavnico ter servis osebnih vozil za zunanje stranke. Tako bomo naše avtobuse v primeru potrebe po večjih karoserijskih delih odpeljali v delavnice družbe Izletnik Celje. Vsi ostali delovni procesi pa potekajo po ustaljeni poti," je STA pojasnil direktor Koraturja Tine Tevž. Kot je dodal, pa so zaradi pomanjkanja prostora že najeli dodatna parkirišča za avtobuse v bližini dosedanjega sedeža družbe.

Na novi lokaciji v Pamečah bodo zgradili servisne delavnice, ki bodo omogočale popravilo in vzdrževanje vseh Koraturjevih vozil, in poslovne prostore. Objekt bo v velikosti okoli 1200 kvadratnih metrov, ob objektu pa bo približno 50 parkirnih mest za avtobuse. Gradnja se bo začela maja letos in končala predvidoma februarja prihodnje leto. Selitev je nato predvidena marca prihodnje leto.

Poslovanje družbe Koratur, ki izvaja avtobusne prevoze, storitve turistične agencije ter servis in vzdrževanje avtobusov in tovornih vozil, je bilo lani podobno predhodnim poslovnim letom. Družba povprečno ustvari osem milijonov evrov prometa letno in 200.000 evrov dobička.

"Leto 2016 so dodatno zaznamovali izredni prihodki iz naslova odprodaje zemljišč in osnovnih sredstev, tako da bodo rezultati bistveno boljši, vendar pa se je potrebno zavedati tudi investicije, ki jo trenutno peljemo na lokaciji Pameče," dodaja Tevž.

Koratur, katerega večinski lastnik je Izletnik Celje, je konec leta 2016 zaposloval 115 ljudi, od tega pretežni del predstavljajo vozniki avtobusov.