Podjetja 15.4.2017 10:47

Kompas Shop namerava prevzeti Namo

Ljubljana, 15. aprila - Trgovska družba Kompas Shop je danes objavila namero za prevzem ljubljanske veleblagovnice Nama. Ta je trenutno v skoraj izključni lasti Zavarovalnice Triglav in Adriatic Slovenice ter njunih skladov, Kompas Shop, ki nima v lasti še nobene delnice, pa namerava ponudbo za odkup vseh delnic objaviti najpozneje v mesecu dni.

Ljubljana, Slovenska cesta.
Slovenska cesta v Ljubljani, veleblagovnica Nama.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska cesta.
Slovenska cesta v Ljubljani, veleblagovnica Nama.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Z delnicami Name se trguje na Ljubljanski borzi, kjer se njihova cena trenutno giblje okoli devet evrov. Na dan 31. december 2016 je bila knjigovodska vrednost delnice ocenjena na 10,93 evra, še pred letom dni pa je bilo treba na borzi za vsako odšteti 16 evrov.

Družba, ki ima po podatkih za leto 2016 184 zaposlenih, je lani ustvarila 15 milijonov evrov prihodkov, kar je 21 odstotkov več kot v letu prej. Hkrati se je čisti dobiček povečal za štirikrat na 357.000 evrov.

Nama s sedežem na Slovenski cesti v Ljubljani je prva slovenska veleblagovnica, ustanovljena leta 1946. V lasti ima še veleblagovnico v Škofji Loki, več nepremičnin, ki jih oddaja v najem, trgovske površine, skladišča in pisarne ter počitniške zmogljivosti na Pokljuki in v Novigradu.

Poleg tega je imetnik dveh franšiz: blagovne znamke G-Star Raw in Mango. Prav franšiza Mango je za Namo po dolgem času pomenila občutnejši porast trgovinske dejavnosti, potem ko je februarja lani odprla trgovino v Celju in nato še marca v Ljubljani. Pred kratkim so v Ljubljani odprli že tretjo trgovino Mango.

Letni prihodki prevzemnika, ki je v lasti družbe Kompas MTS, se gibljejo okoli 80 milijonov evrov. V letu 2015 je Kompas Shop uspešno izpeljal prevzem proizvajalca zaves Velana iz Ljubljane.