novica #družba 19.4.2017 18:28

Na Dnevu za punce razbijali stereotipe pri izbiri poklicev

Ljubljana, 19. aprila - V organizaciji Združenja delodajalcev Slovenije je danes v Ljubljani potekal že peti Dan za punce, namenjen osnovnošolkam zadnje triade in srednješolkam. Dogodka, ki spodbuja in motivira mlada dekleta pri njihovem nadaljnjem odločanju o poklicni karieri, se je udeležilo preko 170 deklet, njihovih staršev in učiteljic, so sporočili organizatorji.

Ljubljana.
Dogodek Dan za punce, spodbuja in motivira mlada dekleta pri njihovem nadaljnjem odločanju o poklicni karieri.
Foto: Dan za punce

Ljubljana.
Dogodek Dan za punce, spodbuja in motivira mlada dekleta pri njihovem nadaljnjem odločanju o poklicni karieri.
Foto: Dan za punce

Ljubljana.
Dogodek Dan za punce, spodbuja in motivira mlada dekleta pri njihovem nadaljnjem odločanju o poklicni karieri.
Foto: Dan za punce

Na dogodku so govorci z namenom razbijanja stereotipov pri izbiri poklicev predstavili svoje zgodbe in izkušnje, s tem pa spodbudili dekleta k izbiri šolanja, študija, poklica in karierne poti, ki si jih želijo same.

Po besedah organizatorjev se dekleta namreč še vedno odločajo predvsem za stereotipno ženske poklice, čeprav bi se glede na svoje talente, želje, prav tako pa tudi na zahteve trga dela lahko odločile za naravoslovno-tehnične poklice ali poklice s področja informacijske tehnologije. Gre namreč za poklice, ki so v slovenskem prostoru trenutno iskani, v očeh mnogih pa še vedno veljajo za tipično moške.

Kot je v uvodnem dejala koordinatorka projektov pri Združenju delodajalcev Slovenije in stalna predstavnica pri BusinessEurope Maja Šoba Tovšak, ima Slovenija številne prvovrstne srednje šole in fakultete, ki predstavljajo odlično odskočno desko v izbran poklic.

Svetovalna delavka na Šolskem centru Celje sicer pa tudi pisateljica, filmska scenaristka in predavateljica Mateja Zorko Pavšar je v nadaljevanju predstavila številne možnosti, programe in priložnosti za dekleta, ki se še odločajo za študij, kot tudi uspehe deklet, ki so se že odločila za tipično "moške poklice".

Svojo formulo za uspeh je razkrila tudi Alenka Flander, doktorica politoloških znanosti, diplomantka fakultete za elektrotehniko in direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS). "Verjamem v voljo, v znanje, v željo, ne v delitev na moške in ženske poklice ter uspehe," je dejala ter izpostavila evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki po njeni oceni predstavljajo velik doprinos posamezniku in skupnosti.

Udeleženke je nagovoril tudi profesor fizike in ustanovitelj Zavoda 404 Rok Capuder. Skupaj s pedagoško vodjo Zavoda 404 Barbi Seme sta izpostavila pomen izbire šole in poklica preko ustvarjanja in raziskovanja, ko se mladi skozi prakso in z doseganjem vidnih rezultatov navdušujejo za svoj bodoči poklic.

Veliko zanimanja sta požela študenta ljubljanske fakultete za elektrotehniko Kristina Nikolovska ter Robi Bojanec. Svoje izkušnje so delili tudi dijakinja Gimnazije in srednje šole Kočevje Erna Bašić, ki se je odločila za poklic mizarke, univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva Teja Török ter razvojna inženirka v podjetju ZEL-EN Tadeja Polach, ki je predstavila izzive, s katerimi se sooča pri svojem delu, in dekleta spodbudila k vztrajnosti.

Za konec se je preko skypa vsem prisotnim pridružila še Ana Lukner, podjetnica, inspiracijska predavateljica in pobudnica organizacije Anina zvezdica, ki trenutno vodi ABC pospeševalnik v Silicijevi dolini.

Kot so še zapisali organizatorji, so vsi govorci pokazali, da se za svoj sanjski poklic dekleta lahko usposobijo tako na fakultetah kot tudi na srednjih poklicnih, naravoslovno-tehničnih šolah, saj so le-te izredno dobro podkovane za predajanje znanja svojim učencem na danem področju.

Dogodek je Združenje delodajalcev Slovenije organiziralo v okviru projekta BALANCE, ki ga sofinancira Evropska unija.