Podjetja Slovenija 14.5.2017 10:07

Ptujski klub menedžerjev znova išče najpodjetniško idejo

Ptuj, 14. maja - Manager klub Ptuj je tudi za letos razpisal natečaj za najbolj inovativno in izvirno podjetniško idejo. Na razpis, ki letos poteka že petič, se lahko do konca oktobra prijavijo gospodarske družbe, podjetja in samostojni podjetniki ter dijaki in študenti.

Kidričevo.
Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

"S prepoznavanjem in nagrajevanjem najboljših podjetniških idej želimo spodbujati ustvarjalnost in inovativnost v lokalnem in regionalnem okolju - ne le med podjetniki, temveč tudi med mlajšimi generacijami," je ob tem poudaril predsednik kluba in prvi mož Taluma Marko Drobnič.

Kot je dodal, so v zadnjih letih spoznali, da se vse več mladih odloča za podjetniško pot, s takimi razpisi pa dobijo možnost povezovanja z izkušenimi podjetniki in potencialnimi investitorji. Ob tem pravi, da je predvsem izvirnost ideje tista, ki je pomembna v izhodišču, vendar je to šele začetek, vse ostalo pa je odločnost podjetnika, marljivost, vztrajnost in delavnost.

V kategoriji za gospodarske družbe in podjetnike lahko kandidira gospodarska družba ali samostojni podjetnik s sedežem na območju upravne enote Ptuj, ki je v zadnjih petih letih uspel realizirati drzno podjetniško idejo. Komisija bo pri ocenjevanju upoštevala ideje v dveh kategorijah; za mikro in mala podjetja ter za srednja in velika podjetja.

Po besedah vodje projekta Vlaste Stojak bodo ocenjevali izvirnost ideje, njen potencial, pričakovane poslovne učinke ter odnos realizacije ideje do družbenega in naravnega okolja. "Na vsaj enem od naštetih kriterijev je potrebno izkazati nadpovprečnost," je pojasnila Stojakova.

Na razpisu za dijake in študente iz širšega ptujskega okolja, lahko sodelujejo vsi, ki imajo izvirno podjetniško idejo, ki so jo morda že uresničili ali bi jo še želel. Svojo podjetniško idejo morajo zapisati v obliki kratkega poslovnega načrta, pri enem prijavljenem projektu lahko sodelujejo največ trije dijaki oz. študentje in en mentor, dovoljeno pa je tudi somentorstvo.

Kot je povedal nagrajenec izpred dveh let Sandi Kramberger, sicer direktor podjetja TPV prikolice, tovrstni projekti vplivajo tudi na uspešno rast podjetja. "Na podlagi naše izpeljane ideje, smo lani zabeležili sedemodstotno rast, pozitivne učinke pa beležimo tudi letos," je dejal in dodal, da bodo tudi v prihodnje podjetje prijavljali na podobne projekte.

Organizatorji natečaja bodo finaliste in zmagovalce slovesno razglasili januarja naslednje leto. Lani je nagrado v kategoriji srednjih in velikih podjetij prejelo podjetje LP Mycron za projekt digitalnega tiskarskega stroja, ki omogoča personalizacijo tiskovin in maksimalno fleksibilnost tiskanja raznovrstnih gradiv.

Med malimi in mikro podjetji je zmagala ideja podjetja MZK elektro, ki je skupaj s partnerji razvilo in patentiralo inovativno tehnološko linijo, ki omogoča prihranek pri investicijskih stroških in prispeva k zmanjševanju toplogrednih plinov.