Turizem 13.5.2017 10:01

Na Jezerskem se z novim lastnikom Planinke nadejajo razvoja turizma

Jezersko, 13. maja - Jezersko je bilo s svojo neokrnjeno naravo že pred desetletji poznano kot butična turistična destinacija in klimatsko zdravilišče, vendar je nato razvoj turizma v kraju zastal. Na Jezerskem se nadejajo, da prihod Marjana Batagelja kot novega lastnika hotela Planinka pomeni nov zagon v razvoju trajnostnega turizma.

Ljubljana.
Predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Podjetnik, ki je najbolj prepoznan kot predsednik upravnega odbora Postojnske jame, je hotel s 27 sobami kupil od Sama Vodiška, ki je hotel pred desetimi leti odkupil od Mercatorja. "Celoten prodajni postopek bo zaključen 24. maja in takrat prevzamemo hotel v posest," je za STA povedal Batagelj in pojasnil, da jim obstoječi lastnik ni zapustil nobenega kadra, saj je bil hotel, ki je deloval le sezonsko, med zimo zaprt.

"Tako bomo imeli samo nepremičnino, potrebovali pa bi tudi 30 ljudi," je dejal. Kljub temu upa, da bodo v kratkem našli potreben kader, da bi hotel konec junija lahko odprli. To je namreč zelo pomembno za samo Jezersko, ki drugih nočitvenih zmogljivosti praktično nima. "Po koncu poletne sezone pa se bomo lotili temeljite prenove hotela," je napovedal Batagelj in dodal, da morajo do tedaj pripraviti tudi še potrebno dokumentacijo.

Kolikšna bo cena prenove še ne ve, prav tako ne izdaja, koliko je odštel za hotel. Načrtuje pa preureditev trizvezdičnega hotela v butični hotel, v katerem bi lahko soba stala celo 500 evrov na noč, kar je desetkrat več od obstoječe cene. Naslednjo sezono bo hotel, ki bo nato odprt preko celega leta, že nakazoval svoj novi karakter.

Batagelj se je v minulih mesecih neuspešno potegoval tudi za nakup blejskega hotela Krim in bohinjskega hotela Bellevue. Vendar je nadvse zadovoljen, da je uspel z nakupom hotela na Jezerskem, kjer je, kot pravi, korekten prodajalec hotel prodajal po korektni ceni.

Batagelj na Jezersko prihaja že več let in do njega čuti posebno ljubezen. Vesel je tudi pozitivne energije, ki vlada v kraju in med ljudmi. Bistveno se mu zdi, da Jezersko ostane takšno, kot je in da ga ohranijo neokrnjenega.

Tudi na Jezerskem so prihoda Batagelja zelo veseli. "Pozdravljamo njegov vstop v lastništvo hotela Planinka in naš turizem. Glede na njegove izkušnje in dosežke v slovenskem turizmu se nadejamo, da mu kaj podobnega uspe tudi tukaj," je za STA dejal župan Občine Jezersko Jurij Rebolj.

Pred dvema letoma so sprejeli strategijo razvoja in načrti Batagelja so z njo povsem skladni, saj govori o trajnostnem razvoju turizma in o butičnosti ne množičnosti. "Verjamem, da z Batageljem v prihaja nov veter v jezerski turizem in da bo zbudil našo spečo Trnuljčico," je izpostavil Rebolj.

Ob tem je spomnil, da je privlačna pokrajina že pred prvo svetovno vojno spodbudila razvoj turizma na Jezerskem. Veljal je za butično destinacijo in za klimatsko zdravilišče. Pred 40 ali 50 leti pa se je začela stagnacija in nazadovanje ter tudi izseljevanje prebivalstva. V zadnjem desetletju se situacija vendarle ponovno izboljšuje, saj vse več mladih ostaja v domačem kraju.

Reprezentativna točka Jezerska je Planšarsko jezero, kjer se prav tako napoveduje ureditev, saj lastnik tamkajšnjega gostišča načrtuje nov objekt in nočitvene zmogljivosti. Vendar zaenkrat še ni jasno, ali bo projekt lahko izpeljal, saj se je začrtani časovni okvir že zamaknil. "Na občini tudi to idejo absolutno pozdravljamo in vodimo pripravo podrobnega prostorskega načrta," je povedal Rebolj.