Slovenija 13.5.2017 13:04

Širitev izsiljevalskega virusa zaustavljena

Ljubljana, 13. maja - Širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, je zaustavljena, je za STA sporočil vodja nacionalnega odzivnega centra SI-CERT Gorazd Božič. Po svetu so zabeležili 91.000 kibernetskih napadov, od tega osem v Sloveniji. Podatki sicer še niso končni, vsem uporabnikom Windows sistema pa svetuje takojšnjo nadgradnjo sistema.

Ljubljana.
Server, strežnik, omrežje, internet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA pojasnil Božič, so se na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT takoj po odkritju napadov povezali z centri iz drugih držav in poiskali rešitev za zajezitev okužbe.

Obveščeni so bili o napadih v novomeškem Revozu in nekaterih posameznikov, med tarčami napadov pa ni državnih institucij.

Dogajanje spremljajo tudi v drugi večjih podjetjih in institucijah. V Telekomu Slovenije so za STA pojasnili, da so na dogajanje zelo pozorni, sami pa napada niso zaznali.

Tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana težav niso zaznali. Na ZZZS so za STA poudarili, da so njihovi sistemi dobro varovani.

Microsoft je sicer že izdal popravek za ranljivost informacijskega sistema, preko katere se ta virus širi, je pojasnil Božič in dodal, da vsem uporabnikom Windows sistema svetuje takojšnjo nadgradnjo. "Če operacijski sistem uporabnikom ponuja nadgradnjo, ne odlašati z njimi," je poudaril.

V sistemih, kjer to ni mogoče - to je sicer po besedah Božiča bolj pogosto v gospodarstvu, kjer zaradi določenih nekompatibilnosti nadgradnje niso možne in je potreben daljši nadzorovan proces nadgrajevanja kritičnih sistemov - "pa svetujemo uporabo drugih ukrepov za zmanjšanje tveganj, in sicer preprečitev prometa na določenih portih".

Večja tarča obsežnega kibernetskega napada z izsiljevalskim virusom, ki naj bi prizadel ustanove in podjetja v 99 državah po svetu, je bil v Sloveniji Revoz. Zaradi napada so ustavili delo v nočni izmeni, ustavljeno pa je tudi še danes.