novica 13.5.2017 19:06

Tajani pozdravil projekt čezmejnega sodelovanja na Goriškem

Gorica, 13. maja - Za predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija je to, kar na Goriškem gradi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Nova Gorica - Gorica, že Evropa prihodnosti. Začasna prekinitev schengenskega režima in ponovna uvedba nadzora na meji pa odgovarja zahtevam po varnosti, ker Evropo ogroža terorizem, je dejal na obisku v Gorici.

Ljubljana.
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Predsednik Evropskega parlamenta je v Gorico prišel na povabilo tamkajšnjega župana Ettoreja Romolija, obisk pa se je začel dopoldne s srečanjem z županom in člani delovne skupine, ki pripravlja predlog ustanovitve posebne evropske ekonomske cone med Gorico, Novo Gorico in Šempetrom-Vrtojbo.

Tajani podpira predlog, saj gre po njegovih besedah za napreden projekt, ki dokazuje, da Evropa ni samo birokracija, temveč je nekaj, kar združuje in prinaša konkretne prednosti, nujno pa je, da se zanj zavzameta Italija in Slovenija ter ga predstavita Evropski komisiji.

V nadaljevanju se je Tajani srečal s skupščino Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Nova Gorica - Gorica (EZTS GO), župani ter drugimi gosti, med katerimi sta bila tudi župana Gorice in Šempetra-Vrtojbe, Matej Arčon in Milan Turk. Kot poroča Primorski dnevnik, je za Arčona Tajanijev obisk priznanje za skupna prizadevanja in skupno prihodnost, medtem ko je Turk prepričan, da je goriški prostor zgled sodelovanja v Evropi. Predsednik EZTS GO Robert Golob pa je poudaril, da ko ljudje verjamejo v skupne ideje in se trudijo, da bi jih uresničili, zaslužijo podporo.

Po obisku samostana na Kostanjevici se je Tajanijev goriški dan v popoldanskih urah zaključil z daljšo tiskovno konferenco na sedežu Občine Gorica, kjer je predsednik Evropskega parlamenta ponovil svojo podporo čezmejnemu sodelovanju in povezovanju, ki ga uresničujejo na Goriškem. Evropski parlament je tako pripravljen dati svoje pokroviteljstvo nad snujočo se posebno evropsko ekonomsko cono na Goriškem, ko jo bosta potrdila tudi vladi Italije in Slovenije. Gre namreč za dejavnik dialoga, zlasti v trenutku, ko je treba posredovati pozitivna sporočila državam Zahodnega Balkana, tako tistim, ki so že članice Evropske unije, kot tistim, ki kandidirajo za vstop v zvezo, je prepričan Tajani.

Obenem je spregovoril tudi o nekaterih aktualnih vprašanjih, npr. o nedavni italijanski ponovni uvedbi nadzora na svojih državnih mejah v luči bližnjega vrha G7 na Siciliji. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, po Tajanijevem mnenju ta odločitev odgovarja zahtevam po varnosti, saj "smo žal podvrženi terorističnim napadom".

Tuji borci Islamske države iz Rake in Mosula prihajajo na Balkan, Evropa pa ne sme podcenjevati te grožnje, je dejal Tajani, po čigar mnenju pa protiterorističnih kontrol ne gre mešati s postavljanjem pregrad, ki danes nimajo več smisla. "Ne verjamem v notranje pregrade, ampak v boljšo zaščito zunanje meje," je dejal Tajani.

Glede vprašanja prosilcev za azil in beguncev, je predsednik Evropskega parlamenta tudi mnenja, da če država članica EU nekomu zavrne prošnjo za azil, ta oseba ne bi smela ponovno zaprositi druge države članice. Evropski parlament glede tega preučuje spremembo dublinskega pravilnika, obenem mora EU skupaj z Združenimi narodi ukrepati za ureditev zaščitenih sprejemnih taborišč za migrante v Afriki, kjer bi bilo mogoče živeti dve ali tri leta.

Tam bi morali urediti zdravstveno oskrbo, bolnišnice, poskrbeti za prehranjevanje otrok in ljudi zaščititi pred trgovci z belim blagom, zato morajo biti tam prisotne policijske ali vojaške sile EU ali ZN, je dodal.