Slovenija #družba 14.5.2017 9:55

Tudi slovenski uradni organi spremljajo dogajanje po petkovem kibernetskem napadu

Ljubljana, 14. maja - Posledice petkovega kibernetskega napada na številna podjetja in ustanove po vsem svetu in tudi v Sloveniji še vedno odpravljajo. Zadeve spremljata tudi slovenska policija, ki je v stiku z Europolom, ter vladni urad za varovanje tajnih podatkov.

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tokratni napad je najbolj prizadel Rusijo, Indijo, Ukrajino in Tajsko, v EU pa Veliko Britanijo in Španijo. V Sloveniji je bilo prijavljenih osem primerov napada. Vendar je vršilec dolžnosti direktorja urada za varovanje tajnih podatkov Dobran Božič za STA opozoril, da je glede na naravo napada število uporabnikov, ki jih je napad prizadel, v resnici veliko višje.

Napadi so po pojasnilih Božiča prihajali z vsega sveta iz avtomatiziranih omrežnih sistemov. Kot pravi prvi mož urada za varovanje tajnih podatkov, so napadalci zaenkrat uspešno skriti, saj so zlonamerno programsko opremo WannaCryptor v obtok spustili iz prikritih omrežij.

Glede na naravo delovanja takšne zlornamerne programske opreme Božič verjame, da so bile žrtve tega napada naključne in da ni šlo za nek usmerjen napad na konkretno izbrane cilje. Ob tem je opozoril, da bi bila lahko situacija ob usmerjenem napadu na Slovenijo kritična.

Po doslej znanih podatkih napadalci niso uspeli vdreti v informacijske sisteme katere od slovenskih uradnih institucij ali organizacij.

Že Europol je v soboto ocenil, da je šlo tokrat za absolutno največji kibernetski napad v obliki izsiljevalskega zlonamernega programa na svetu doslej. Kot pravi Božič, bodo njegove dejanske posledice na kritični infrastrukturi, v organizacijah in podjetjih odvisne od ekip, ki skrbijo za informacijsko varnost, ter od časa, ki ga bodo potrebovale za namestitev posodobitev operacijskih sistemov ter posodobitve proti-virustnih programov.

Ob tem napadu se je po besedah Božiča izkazalo, da tudi Slovenija potrebuje nadzorni organ na področju kibernetske varnosti, ki bo predpisal in pomagal zagotavljati minimalne standarde na področju informacijske varnosti.

To bo v prihodnje lahko postal prav urad za varovanje tajnih podatkov, ki pa ga je vlada ustanovila šele v začetku aprila, zakonske podlage za njegovo delovanje še niso sprejete, tako da lahko trenutno dogajanje predvsem spremljajo, ne morejo pa kakor koli ukrepati.

Urad je enotna kontaktna točka za kibernetsko varnost. Božič računa na nov zakon o kibernetski varnosti, s katerim bi urad dobil vlogo organa, ki se aktivno ukvarja s tovrstnimi vprašanji.

Ob tem je Božič kot eno od prioritetnih nalog izpostavil zaščito kritične infrastrukture.

Svet je bil v petek tarča najbolj obsežnega kibernetskega napada doslej, v katerem so hekerji v skoraj 100 državah izpeljali okoli 91.000 vdorov v Microsoftove sisteme, ki jih uporabniki niso pravočasno nadgradili. Vsaj osem napadov so zaznali v Sloveniji, med drugim v novomeškem Revozu. Na Europolu napovedujejo kompleksno mednarodno preiskavo.