#družba 15.5.2017 13:00

Masovni podatki v ospredju letošnjega dne telekomunikacij in informacijske družbe

pripravila Lea Udovč

Ljubljana, 15. maja - V Sloveniji več kot dve tretjini oseb vsak ali skoraj vsak dan uporablja internet, več kot dva milijona oseb pa mobilno omrežje. Vsi ti uporabniki ustvarjajo masovne podatke, ki so glavna tema letošnjega svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja.

Ljubljana.
Računalnik, delo z računalnikom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili s Statističnega urada RS, se v digitalni dobi z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) za zasebne ali poslovne namene vsako minuto ustvarijo ogromne količine različnih podatkov. Narašča tudi število pametnih naprav, ki se povezujejo na internet in ki pri tem ustvarjajo podatke. Tako nastanejo masovni podatki, katerih ključne značilnosti so znatna velikost, raznolikost in hitrost.

Masovni podatki se tvorijo med drugim s samo uporabo interneta, ki ga je v prvem četrtletju 2016 vsak ali skoraj vsak dan uporabljalo 64 odstotkov oseb, starih med 17 in 65 let. V starostni skupini od 16 do 24 let je bilo takih 94 odstotkov, med starejšimi od 65 do 74 let pa 20 odstotkov.

Do interneta so v Sloveniji v največjem odstotku dostopali prek mobilnega ali pametnega telefona (55 odstotkov oseb), sledil je dostop prek prenosnega računalnika (53 odstotkov).

Največ ljudi, in sicer 66 odstotkov, je internet uporabljalo za pošiljanje ali prejemanje e-pošte, odstotno točko manj za iskanje informacij o blagu, storitvah, 38 odstotkov jih je sodelovalo v spletnih družbenih omrežjih.

Pomemben vir masovnih podatkov izvira tudi iz uporabe mobilnih omrežij. Slednje je v zadnjem četrtletju 2016 uporabljalo skoraj 2,4 milijona uporabnikov, od tega je bilo 79 odstotkov zasebnih in 21 odstotkov poslovnih uporabnikov. Pri tem je treba upoštevati, da nekateri uporabniki uporabljajo več telefonov.

Podatke zbirajo, ustvarjajo ter analizirajo tudi podjetja. V letu 2015 je tako masovne podatke analiziralo 11 odstotkov podjetij z vsaj 10 zaposlenimi. Odstotek je bil največji v informacijsko-komunikacijskih dejavnostih (35 odstotkov), sledila so podjetja v dejavnosti oskrba z energijo, vodo, ravnanje z odpadki (30 odstotkov).

Obeležitvi svetovnega dne telekomunikacij in informacijske družbe se bo pridružila tudi katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je ob tej priložnosti pripravila dogodek Svetovni dan IKT.

V avli fakultete bodo na ogled številni interaktivni poskusi, s katerimi bodo lahko študentje spoznavali zanimiv svet informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter prisluhnili kratkim predavanjem gostov iz industrije in pedagogov fakultete za elektrotehniko.

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo pa bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, socialnimi podjetji in skupnostmi na področju digitalne družbe in IKT pripravila dan vključujoče informacijske družbe 2017.

Ob dnevu telekomunikacij in informacijske družbe bodo v navezavi na prihajajoče razprave v okviru Slovenske digitalne koalicije opozorili na aktualne probleme razvoja e-veščin v Sloveniji, predstavili prispevek nevladnih organizacij pri njihovem naslavljanju ter izpostavili nujnost sodelovanja različnih sektorjev na tem področju.

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe vsako leto obeležimo 17. maja. Ta dan zaznamuje obletnico podpisa prve Mednarodne telegrafske konvencije iz leta 1865, ki je bila podlaga za oblikovanje današnje ITU - specializirane agencije ZN za področje elektronskih komunikacij in informacijske družbe.

Namen dneva je okrepiti zavedanje o možnostih, ki jih k razvoju družbe in gospodarstva prispeva uporaba interneta, računalnikov, mobilnih telefonov in drugih informacijsko-komunikacijskih tehnologij.