#družba 17.5.2017 5:00

Svetovni dan telekomunikacij v znamenju masovnih podatkov

Ljubljana, 17. maja - Na današnji dan se obeležuje svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. Osrednja tema letošnjega dne so masovni podatki ter kako lahko te kompleksne, pogosto nestrukturirane podatke spremenimo v informacije, ki se lahko uporabijo kot podlaga pri sprejemanju ključnih odločitev.

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so pred svetovnim dnem zapisali v Statističnem uradu RS, se v digitalni dobi z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) za zasebne ali poslovne namene vsako minuto ustvarijo ogromne količine različnih podatkov. Narašča tudi število pametnih naprav, ki se povezujejo na internet in ki pri tem ustvarjajo podatke. Tako nastanejo masovni podatki, katerih ključne značilnosti so znatna velikost, raznolikost in hitrost.

Ob svetovnem dnevu bo po Sloveniji potekalo več dogodkov. Med drugim bo ta dan obeležila katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki je ob tej priložnosti pripravila dogodek Svetovni dan IKT.

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo pa bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, socialnimi podjetji in skupnostmi na področju digitalne družbe in IKT pripravila dan vključujoče informacijske družbe 2017.

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe vsako leto obeležimo 17. maja. Ta dan zaznamuje obletnico podpisa prve Mednarodne telegrafske konvencije iz leta 1865, ki je bila podlaga za oblikovanje današnje ITU - specializirane agencije ZN za področje elektronskih komunikacij in informacijske družbe.

Namen dneva je okrepiti zavedanje o možnostih, ki jih k razvoju družbe in gospodarstva prispeva uporaba interneta, računalnikov, mobilnih telefonov in drugih informacijsko-komunikacijskih tehnologij.