novica 16.5.2017 20:15

Evropski parlament za prepolovitev količin odpadne hrane v EU do leta 2030

Strasbourg, 16. maja - Evropski parlament je danes prejel resolucijo, s katero se zavzema za prepolovitev količin odpadne hrane v EU do leta 2030 z ukrepi, kot so odprava ovir za darovanje hrane v dobrodelne namene in jasnejše opredelitve oznak "uporabno najmanj do" in "rok uporabnosti" na živilih.

Francija, Strasbourg.
Evropski parlament.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, poslanci države članice pozivajo, naj sprejmejo ukrepe za uresničitev cilja glede zmanjšanja živilskih odpadkov za 30 odstotkov do leta 2025 in za 50 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z referenčnim leta 2014.

V resoluciji navajajo, da bi morali pristojni nacionalni organi in ostali deležniki potrošnikom pojasniti razliko med oznakama "uporabno najmanj do" in "rok uporabnosti" na živilih, saj je hrana užitna tudi še po minimalnem roku trajanja. Komisija bi morala oceniti, ali veljavna zakonodaja in praksa o oznakah ustrezata namenu oziroma ali bi bilo treba izraza spremeniti, da bosta za potrošnike lažje razumljiva, če to ne predstavlja nevarnosti za zdravje in okolje.

Resolucija tudi poziva Evropsko komisijo, naj predlaga spremembo direktive o davku na dodano vrednost, ki bi izrecno opredelila oprostitev plačila davka za darovanje hrane v dobrodelne namene. Sklad za evropsko pomoč najbolj ogroženim olajšuje darovanje hrane, saj med drugim financira infrastrukturo za shranjevanje in prevoz darovane hrane, vendar pa države članice tega sklada ne uporabljajo dovolj, ugotavljajo.

Ocene sicer kažejo, da se v EU letno zavrže 88 milijonov ton hrane ali 173 kg na prebivalca. Predelava in odlaganje teh odpadkov ustvari 170 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida in porabi 261 milijonov ton goriva.

V razpravi je evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) dejal, da je nevzdržno, da EU letno ustvari 88 milijonov ton zavržene hrane, medtem ko si 55 milijonov Evropejcev niti vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka.

Dodal je, da bi tudi javni sektor lahko z boljšim načrtovanjem porabil in odvrgel manj zavržene hrane. "Čas je, da za najbolj ranljive skupine, ki so vključene v šole, vrtce, bolnišnice in domove za ostarele, naročanje hrane izvzamemo iz sistema javnih naročil, saj bo to omogočilo dostop do zares lokalno pridelane hrane, predvsem pa se bomo izognili tudi zavrženi hrani, ki je v 21. stoletju nedopustna," je povedal.