novica 17.5.2017 15:29

Zavezništvo z novelo zakona za predstavnike mladih v ZZZS in Zpizu

Ljubljana, 17. maja - Stranka Zavezništvo je danes vložila predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerima bi predstavniku mladih zagotovili mesto v svetu zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ter skupščini zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Ljubljana, DZ.
Poslanka Zavezništva Mirjam Bon Klanjšček.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Zavezništvu kot krivično ocenjujejo, da dijaki in študenti, ki so v letih 2015 in 2016 s študentskim delom v pokojninsko blagajno prispevali dodatnih 100 milijonov evrov, v svetu zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nimajo svojega predstavnika. V pokojninsko blagajno študenti in dijaki z delom prek študentske napotnice namreč prispevajo 15,5 odstotka zaslužka.

Zato so v Zavezništvu pripravili novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki bi članstvo v svetu zavoda dodelila tudi predstavniku mladih, ki delajo prek napotnice. "Preprosto jim je treba dati možnost, da tudi oni soodločajo o svoji prihodnosti," je na novinarski konferenci pred vložitvijo zakona v DZ povedala poslanka Zavezništva Mirjam Bon Klanjšček, ki je tudi predsednica odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ureja sestavo skupščino ZZZS, želi Zavezništvo predstavniku mladih prostor zagotoviti tudi v ZZZS. Del zaslužka dijakov in študentov z delom prek študentske napotnice gre tudi v zdravstveno blagajno, ki prejme 6,36 odstotka bruto zaslužka študenta.

Predstavnika mladih bi po njihovem predlogu v svet zavoda imenovala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Kot je pojasnila Bon Klanjščkova, so se za takšno rešitev odločili, ker je ŠOS edina mladinska organizacija, ki za financiranje delovanja prejema sredstva iz koncesijske dajatve. To državi prispevajo podjetja, ki študentom dajejo delo, in sicer 16 odstotkov vrednosti zneska, ki ga študent zasluži z delom prek napotnice. Od tega približno štiri odstotke prejme ŠOS.

Po besedah Bon Klanjščkove bi mladim tako zagotovili enakopraven položaj v družbi oz. jim vsaj dali možnost, da si enakopravnost izborijo. "Mislimo, da je prav, da so v razprave in odločitve, ki zadevajo njihovo dobrobit, aktivno vključeni. Poleg tega pa politično in širše družbeno udejstvovanje mladih pozitivno vpliva tako na stopnjo demokratičnosti države kot na zmožnost mladih, da postanejo bolj avtonomni," je dodala.

Zavezništvo bo DZ predlagalo, da predloga obravnava po skrajšanem postopku, saj gre za manj zahtevne spremembe zakonov. "Pričakujemo, da bodo preostali poslanci naša predloga podprli in mladim končno dali besedo pri odločitvah, ki vplivajo na njihovo prihodnost," je sklenila Bon Klanjškova.

V ŠOS predlog Zavezništva pozdravljajo in pričakujejo, da bo deležen široke podpore. Zakon bi po njihovem mnenju mladim omogočil boljši pregled nad sredstvi, ki jih prispevajo iz prihodkov iz študentskega dela.

Kot so zapisali, so tudi sami že večkrat opozorili na nujnost vključevanja mladih tako v organe Zpiza in ZZZS, kot tudi v ekonomsko-socialni svet (ESS). "S predstavniki v svetu Zpiza in skupščini ZZZS bi dobili aktivno predstavniško vlogo. Prizadevali bi si predvsem za pregled nad porabo sredstev, ki jih vplačujemo tudi mladi, prav tako pa za večjo informiranost mladih o porabi sredstev in drugih vprašanjih, povezanih z zdravstvenim oz. pokojninskim sistemom," so še sporočili iz ŠOS.

Navajajo še, da so zaradi zadnje spremembe na področju študentskega dela februarja 2015 študenti in dijaki s študentskim delom v pokojninsko blagajno v letu 2015 prispevali 52 milijonov evrov, lani pa okoli 60 milijonov evrov. V zdravstveno blagajno pa so s prispevki od študentskega dela leta 2015 vplačali okoli 13,6 milijona evra, lani pa okoli 15,6 milijona evra.