novica 17.5.2017 15:50

Zlati bralci bodo prejeli knjigo Od genov do zvezd

Ljubljana, 17. maja - Letošnji zlati bralci bodo ob zaključku bralne značke prejeli knjigo Od genov do zvezd Saša Dolenca z ilustracijami Igorja Šinkovca. Sklepna prireditev Zlata bralka, zlati bralec bo 22. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Na njej pričakujejo več kot 1000 zlatih bralcev iz Slovenije in slovenskih šol v Italiji.

Ljubljana.
Društvo Bralna značka Slovenije.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zbirka zgodb s številnih področij moderne znanosti Od genov do zvezd razkriva, kako smo Slovenci zasnovali kitajski internet, v čem se ljudje razlikujemo od živali, kako veliko je vesolje, kaj je iztrebilo dinozavre, kako doma vzgojiti genija, zakaj človeštvo napreduje, kako zaznati življenje na tujem planetu in številne druge zanimive reči, ki tako mladim kot odraslim odpirajo oči in nas spodbujajo k razmišljanju, so lani ob izidu knjige zapisali pri Cankarjevi založbi.

Knjiga je decembra lani dobila tudi priznanje zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo.

Delo Od genov do zvezd bodo poleg zlatih bralcev - učencev, ki so vseh devet let brali za bralno značko - prejeli tudi mentorji branja in šolske knjižnice v Sloveniji ter v slovenskem zamejstvu in delu zdomskega prostora, so sporočili iz Društva Bralna značka Slovenije - Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

Društvo ob pomoči družbe Telekom Slovenije knjige podarja od šolskega leta 2003/2004. Od tedaj so 14 generacijam zlatih bralcev podarili že 286.500 knjig.

Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je izpeljalo tudi veliko drugih založniških projektov, predvsem za prvošolce, in razdelilo knjige učencem, razredom, šolskim knjižnicam ali mentorjem. Od šolskega leta 2003/2004 do danes so skupaj razdelili 497.500 darilnih knjig.

Bralno značko sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve - Prežihove značke so podelili leta 1961 na Koroškem. Od 70. let dalje je Bralna značka delovala kot eden nacionalnih programov v okviru ZPMS, od leta 2002 pa deluje kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Gibanje že od začetka vodijo mentorji po šolah. V branje je vključenih 72 odstotkov osnovnošolcev. V zadnjih 20 letih se po slovenskih vrtcih in splošnih knjižnicah širi predšolska bralna značka, bralna značka v srednjih šolah pa običajno deluje v obliki bralnih klubov.

Za bralno značko berejo tudi slovenski otroci v slovenskem zamejstvu in na nekaterih območjih v slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru. V vseh programih bralne značke vsako leto sodeluje okrog 140.000 otrok, vodi pa jih okoli 6400 mentorjev, so še sporočili iz društva.