Podjetja 20.5.2017 8:25

Hmeljarji letos povečali hmeljske nasade

Žalec, 20. maja - Slovenski hmeljarji so letos povečali hmeljske nasade. Hmelj je tako posajen na 1590 hektarjih površin, od tega je 170 hektarjev prvoletnih nasadov. Lani je bil hmelj posajen na 1484 hektarjih zemljišč, je za STA povedala specialistka za področje hmeljarstva Irena Friškovec.

Prebold.
Hmelj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Hmeljarji so letos največ nasadili sorto celeia, in sicer ta raste na 37 odstotkih hmeljišč, sledita ji aurora s 30 odstotki in savinjski golding z 11 odstotki. Z novimi slovenskimi sortami pa je posajenih sedem odstotkov hmeljišč, je povedala Friškovčeva.

Kot je še pojasnila, je letošnja pozeba z nizkimi temperaturami vplivala tudi na rast hmelja. "Še posebno se je poznala pozeba v nasadih aurore, kjer so poganjki pomrznili in tako so morali hmeljarji počakati na nove, da jih lahko napeljejo. Še vedno pa podpovprečne temperature za to obdobje vplivajo na rast hmelja. Tako so rastline nižje, kot je običajno za ta čas," je dejala Friškovčeva.

Lanska letina hmelja je bila po količini povprečna, saj so hmeljarji v Sloveniji pridelali okoli 2300 ton hmelja, medtem ko so ga leta 2015 pridelali slabih 1700 ton.

Po oceni Friškovčeve je slovenski hmelj svetovno poznan. V Sloveniji je kar 99 odstotkov nasadov posajenih z lastnimi sortami. Po površinah zaseda Slovenija šesto mesto v svetu. Poleg tradicionalnih sort s fino hmeljsko aromo so v Sloveniji nedavno vpisali tri sorte z dišavno aromo, ki dajejo pivu sadno-cvetlični karakter, kar je trend močnejšega okusa.

Slovenija izvozi več kot 95 odstotkov pridelanega hmelja. Glavni izvozni trgi predstavljajo države EU. Odkupne cene hmelja so v celoti odvisne od razmer na svetovnem trgu.