Podjetja 18.5.2017 12:35

Na celjskem sejmišču se začenja sejemski četverček

Celje, 18. maja - Na celjskem sejmišču se danes začenjajo 20. sejem Avto in vzdrževanje, 10. sejem Gospodarska vozila, 12. sejem Moto boom in na novo zasnovan sejem učinkovitih logističnih rešitev Logistika. Strokovna javnost sejme že težko pričakuje, saj bo lahko druženje v Celju izkoristila za spoznavanje zadnjih novosti ter razpravo o aktualnih temah.

Ljubljana.
Izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je povedal izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, bo sejemsko dogajanje na štirih sejmih razstavno in programsko bogato. "Ne le zato, ker smo običajni dvoletni ciklus priprave sejmov nekoliko prestavili, kar je omogočilo več časa za razvoj novosti, temveč zato, ker smo se vsi, ki sooblikujemo sejemsko dogajanje, maksimalno potrudili, da na sejmišču predstavimo zadnje dosežke in trende vsebinsko povezanih panog," je dejal Otorepec.

Otvoritve današnjih sejmov se je udeležil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben, ki je povedal, da je ena izmed prednostnih nalog ministrstva okrepitev vloge transportne logistike in v čim večji meri omogočiti, da se izkoristi naša geostrateška lega, so sporočili z ministrstva.

Logistika v Sloveniji ima po besedah državnega sekretarja dolgoletne izkušnje in kakovostno znanje, zna prepoznati potrebe trga in razume sodobne trende. Da bi se omogočil razvoj logistike, kjer se bo njen delež v BDP še povečeval in kjer se bodo ustvarila nova delovna mesta z dodano vrednostjo, mora pametna država voditi razvojno naravnano prometno, prostorsko in gospodarsko politiko.

Zato ministrstvo za infrastrukturo svojo pozornost pretežno namenja razvoju, modernizaciji in vzdrževanju javne prometne infrastrukture, ki bo gospodarstvu omogočila smiselno načrtovanje oskrbnih verig in konkurenčne prednosti na trgu. V ta namen sta bila sprejeta dva pomembna strateška dokumenta, in sicer Strategija razvoja prometa v RS leta 2015 in Nacionalni program razvoja prometa v RS leta 2016. Oba dokumenta namenjata posebno pozornost logistiki. Poleg glavnih vozlišč, ki so zajeta že v vseevropskem prometnem omrežju: Maribor, Ljubljana in Koper, je v omenjeni strategiji pri vseh načinih prometa posebej poudarjen širši pomen razvoja intermodalnih vozlišč in aglomeracij.

V nagovoru je Leben omenil tudi izgradnjo drugega tira Divača-Koper, ki je pomembna za slovensko gospodarstvo in nadaljnji razvoj logistike. "Naš cilj je še vedno, da z gradnjo našega največjega infrastrukturnega projekta začnemo še letos. Če nam bo to referendum preprečil, bo to ogromna škoda za Slovenijo, sam projekt bo resno ogrožen za najmanj pet let, zmanjšale se bodo naše razvojne možnosti in oslabila kredibilnost Slovenije v mednarodnem prostoru. Verjamem, da bo na koncu zmagal razum in da bo 2025 prvi vlak zapeljal po drugem tiru", je še dejal Leben.

Sekcija avtoserviserjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, dolgoletni pomembni partner in sooblikovalec najstarejšega med štirimi sejmi Avto in vzdrževanje, bo na sejmišču izvajala svetovanja in pomoč za svoje člane, pripravili bodo različne delavnice, predstavili bodo novo spletno stran sekcije ter pripravili aktualno okroglo mizo o vplivu popravil vozil na varnost v cestnem prometu.

Sekcija avtoserviserjev spada med bolj aktivne sekcije v okviru zbornice in kljub prostovoljnemu članstvu še vedno združuje okoli 80 odstotkov subjektov s področja vzdrževanja in popravil motornih vozil in sorodnih dejavnosti.

Medijski partner sejmov Gospodarska vozila in Logistika, revija Transport & Logistika, bo kot lastnica blagovne znamke skupaj s soorganizatorjem revijo Mehanik in voznik prvi dan sejemskega dogajanja na celjskem sejmišču razglasila Slovensko gospodarsko vozilo leta 2017. Glasovanje je potekalo v štirih kategorijah.

Strokovnjaki Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru pa prvi sejemski dan z domačimi in tujimi strokovnjaki pripravljajo še strokovni posvet o logistiki prihodnosti. Med drugim bo govora ali je električni avto tehnologija sedanjosti, tehnologija prihodnosti ali marketinška farsa, pa tudi kakšni so v obdobju digitalizacije izzivi industrije na tem področju. Prva dva sejemska dneva bodo tematska predavanja s področja logistike pripravili še razstavljavci na sejmu Logistika.