#družba 20.5.2017 9:31

S posodobitvijo aplikacije Erar do bolj učinkovite uporabe

Ljubljana, 20. maja - V zadnjem mesecu so posodobili spletno orodje za spremljanje denarnih tokov subjektov javnega sektorja Erar, so sporočili s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). S prenovljenim iskalnikom lahko uporabnik prejemnika in plačnika sedaj išče tudi po matični številki, optimizirane so tudi iskalne poizvedbe in izboljšani grafični prikazi transakcij.

Ljubljana.
Komisija za preprečevanje korupcije, mediji.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pri iskanju prejemnika nov iskalnik omogoča polno tekstovno iskanje, ki pride prav, kadar uporabnik aplikacije pozna na primer nekaj besed dolgega naziva podjetja, so pojasnili v KPK. Poleg tega so optimizirane iskalne poizvedbe in dodani novi indeksi, kar omogoča hitrejšo poizvedbo.

Novosti pri iskanju uvaja tudi aplikacijski vmesnik za iskanje omejitev poslovanja, ki po novem omogoča iskanje omejitev poslovanja na podlagi davčne številke podjetja ali kombinacije te davčne številke in šifre poslovnega uporabnika. Dodali so še zavihke za omejitve poslovanja pri prejemnikih in pri prikazu strani, kjer sta navedena tako plačnik kot prejemnik.

V prenovljenem Erarju so izboljšali tudi grafični prikaz transakcij. Grafi se sedaj bolje prilagodijo širini brskalnika. Dodana je tudi možnost za ponastavitev izbranega časovnega obdobja, kar pomeni, da se pod grafom spet prikažejo podatki za celotno obdobje, posodobitev pa omogoča še možnost vklopa in izklopa prikazov za posamezne hčerinske družbe.

S posodobitvijo aplikacije se pri prikazih transakcij in e-računov zadnje dodani zapisi prikažejo najprej. Pri transakcijah pod 2000 evrov se po novem prikazujejo tudi računovodski podatki za podkonto in postavko.

Erar odslej omogoča tudi enostavnejše vračanje ne samo na isto stran, ki jo je uporabnik predhodno že uporabljal, temveč tudi na posamezne predhodno odprte zavihke. To omogočajo novo dodana sidrišča, s pomočjo katerih se na predhodno uporabljane zavihke uporabnik lahko vrne ob shranitvi spletnega naslova, so pojasnili na KPK.

Odpravili so tudi več manjših varnostnih pomanjkljivosti, ki so se pokazale med varnostnim testiranjem, na posamezna mesta so dodani namigi, odpravljena je napaka pri štetju e-računov, nekoliko pa so izboljšali tudi prikaz aplikacije na napravah z majhnimi zasloni.