Podjetja 20.5.2017 15:42

Alpina obeležila 70-letnico delovanja

Žiri, 20. maja - Žirovska Alpina beleži 70 let delovanja. Ob tej priložnosti so v petkovih poznih popoldanskih urah pripravili slovesnost, ki se je je udeležil tudi predsednik DZ Milan Brglez, manjkala pa nista niti biatlonca Jakov Fak in Klemen Bauer, ki v Alpinini obutvi že več let dosegata izjemne športne uspehe na svetovnih tekmovanjih.

Žiri, Alpina.
Alpina, čevlji, obutev, tekaški čevlji.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Zgodba o Alpini se je začela pred 70 leti, ko so žirovski čevljarji, združeni pod imenom Tovarna čevljev Žiri, izdelali prvi žirovski 'gojzar'. Od začetka do danes je šlo podjetje skozi spremembe, ki so mu omogočile obstoj na domačem in globalnem tržišču, so danes sporočili iz Alpine.

"Pot, po kateri bo Alpina stopala v prihodnosti, bo dinamična, inovativna, globalna, razvojno naravnana in hkrati odgovorna do ljudi in okolja," je ob obletnici povedal direktor Bojan Gantar. Prihodnost Alpine vidi v inovativnih in oblikovno dovršenih izdelkih, ki bodo omogočili vstop na nova tuja tržišča.

Gantar je vodenje Alpine prevzel lani spomladi, potem ko je zaradi programa prestrukturiranja prišlo do hudih nesoglasij med delavci in dotedanjo direktorico Barbaro Vtič Vraničar. Avgusta je nadzorni svet potrdil nov načrt prestrukturiranja skupine, ki med drugim predvideva postopno zmanjšanje števila zaposlenih.

Danes skupina Alpina združuje 1450 zaposlenih doma in po svetu, od tega 324 v matičnem podjetju v Žireh.

Največja moč blagovne znamke Alpina je v tem, da ji je uspelo ustvariti in ohraniti vodilni položaj v svetu na področju smučarsko tekaške obutve. To priznavajo številni najboljši športniki po svetu, ki osvajajo najvišja odličja na svetovnih tekmah, danes pravijo v Alpini.

Praznovanje okrogle obletnice so umestili v osrčje žirovske tovarne, natančneje v zapuščeno industrijsko halo, kjer so še ne dolgo nazaj nastajali vrhunski izdelki. Prav v tej hali bo v nadaljevanju zaživela nova poslovalnica Alpina, ki bo združila bogato čevljarsko tradicijo s sodobno nakupovalno izkušnjo.

V Alpini imajo poleg obletnice še en dober razlog za veselje, saj se rezultati poslovanja izboljšujejo. Velika udeležba zaposlenih na slovesnosti pa je pokazatelj, da leto dni po protestih pred tovarno v podjetju ponovno vladata optimizem in vera v uspeh. Oboje je ključnega pomena, saj vodstvo poudarja, da razvoj podjetja in izboljšanje poslovnih rezultatov lahko dosežejo z visoko motiviranimi in inovativnimi sodelavci, pravijo.