STAznanost

Naraščaj človeških ribic v Postojnski jami praznuje prvi rojstni dan

Postojna, 30. maja - V Postojnski jami praznujejo prvi rojstni dan prve izležene človeške ribice. 30. maja lani se je namreč, 124 dni po tem, ko so na steklu velikega razstavnega akvarija opazili prvo odloženo jajčece, izlegel prvi "zmajček". V naslednjih osmih tednih pa so prvič v zgodovini Postojnske jame spremljali izleganje kar 22 mladih ličink človeških ribic.

Zmajčke so v Postojni spremljali na poti od jajčec, embrijev in ličink do mladih človeških ribic, ki danes merijo dobrih sedem centimetrov, so sporočili iz družbe Postojnska jama.

Če so bili pred enim letom videti kot "pikčasti paglavčki", so danes že popolnoma podobni odraslim človeškim ribicam. Telo in glava sta podaljšana, na sprednjih nogicah imajo po tri prste, na zadnjih pa po dva. Prešli so v mladostno obdobje, ki bo trajalo več let. Od staršev se razlikujejo samo po drobnih očeh, pigmentu, ki počasi že izginja, in velikosti. So miniatura odrasle človeške ribice in to podobo ličinke bodo ohranili do konca življenja.

Naraščaj iz postojnskega podzemlja je takoj zaslovel kot "zmajčki iz Postojnske jame" po legendi in ljudskem izročilu, ki ga je zapisal že Valvasor. Tako laična kot strokovna javnost sta budno spremljali razvoj ličink v posebnem jamskem laboratoriju, ki je zaradi uspešnega razvoja in števila preživelih zmajčkov - teh je 21 - deležen številnih pohval strokovnjakov, so spomnili v sporočilu za javnost.

Samica v akvariju je izlegla skupno kar 64 jajčec. Od teh se je razvoj zarodkov nadaljeval v 22 jajčecih. Jajčeca so že pred izleganjem prestavili v poseben jamski laboratorij, da bi v veliki akvarij lahko vrnili preseljene človeške ribice, ličinkam pa zagotovili optimalne pogoje za razvoj. Mladički se še vedno uspešno razvijajo v laboratoriju.

Življenje v jamah je počasno in umirjeno, a kljub temu razburljivo in takšno je tudi življenje mladih zmajčkov. Kot ugotavljajo v Postojnski jami, se je zdaj sicer vse malo umirilo in razvoj lepo poteka, ves čas pa človeške ribice skrbno spremljajo in beležijo vsak dogodek, ki bi lahko prinesel nova zanimiva spoznanja o življenju človeških ribic.

V naslednjih letih bodo zmajčki "izgubili" oči, saj jih bo prekrila koža, prav tako bodo izgubili sivkast pigment in bodo postali popolnoma "prosojni". Spolno bodo dozoreli v naslednjih 14 letih in živeli bodo vsaj 100 let.