#družba 13.6.2017 16:34

Koprivnikar v Ženevi izpostavil prednosti hitrega razvoja digitalnih tehnologij

Ženeva, 13. junija - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na Svetovnem vrhu o informacijski družbi v Ženevi poudaril hiter razvoj digitalnih tehnologij od elektronskih preko mobilnih do pametnih storitev. Vlade lahko od tega razvoja po njegovem mnenju največ pridobijo in skrajšajo reakcijski čas ter sprejemajo pametne in učinkovite rešitve za sodobne izzive.

Ljubljana.
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dvodnevni Svetovni vrh o informacijski družbi (WSIS), ki se je začel danes, je letos namenjen razpravi o vlogi informacijsko komunikacijskih tehnologij pri izvajanju ciljev trajnostnega razvoja 2030.

Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, se zasedanja udeležujejo ministri, pristojni za informacijsko družbo, iz več kot 150 držav, predstavniki civilne družbe, akademskega sveta, mednarodnih organizacij in zasebnega sektorja.

Sodelujoči na vrhu razpravljajo in izmenjujejo izkušnje ter dobre prakse na področju digitalne preobrazbe družbe, njihov cilj pa je doseči skupno vizijo in zavezo držav članic k vključujoči in razvojno naravnani informacijski družbi.

Koprivnikar je na uvodnem panelu o pomenu informacijsko komunikacijskih tehnologij pri implementaciji ciljev trajnostnega razvoja poudaril hiter razvoj digitalnih tehnologij od elektronskih preko mobilnih do pametnih storitev.

Na okrogli mizi o dostopu do informacij in znanja za vse je Koprivnikar poudaril, da so lahko informacijsko komunikacijske tehnologije eden od ključnih dejavnikov za vključevanje vseh državljanov, saj so dostopne, relativno poceni in splošno razširjene.

Kot so Koprivnikarja še povzeli na ministrstvu za javno upravo, "so funkcionalne in tehnične veščine veliko bolj pomembne kot znanje, ki ga pridobimo s formalno izobrazbo". Odprto izobraževanje in inovativna okolja za digitalno učenje, kognitivne znanosti in virtualna resničnost po besedah ministra omogočajo, da je digitalno znanje dostopno vsem.

Ob robu zasedanja se Koprivnikar sestal tudi z zimbabvejskim namestnikom ministra za informacijsko komunikacijske tehnologije Winom Mlambom, s katerim ste pregledala številne možnosti sodelovanja med Slovenijo in Zimbabvejem na področju digitalne preobrazbe, so še zapisali na ministrstvu.