Podjetja 13.6.2017 16:35

GZS nagradila najboljše inovacije v primorsko-notranjski regiji

Postojna, 13. junija - Postojnska območna zbornica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je danes podelila priznanja štirim najboljšim inovacijam v primorsko-notranjski regiji. Najbolje ocenjena bo kandidirala za priznanja na nacionalni ravni, ki jih bodo podelili v okviru Dneva inovativnosti konec septembra.

Lož.
Sedež podjetja Kovinoplastika Lož.
Foto: Janja Zalar/STA
Arhiv STA

Zlato priznanje so podelili Kovinoplastiki Lož iz Starega trga pri Ložu za vratno zaporo avtomatik. Posebnost takšnih zapor, znanih pod kratico CLA, je po navedbah GZS v integriranem sistemu za avtomatsko aktiviranje elementov zapiranja.

Kovinoplastika Lož je domov odnesla tudi srebrno priznanje, ki so si ga prislužili z razvojem posod za pomivalnike brez vmesne termične obdelave. Za izdelek, odličen tudi po svojem videzu, je treba namreč sicer velikokrat uporabiti medfazno toplotno obdelavo, ki močno povečuje stroške izdelave, so v obrazložitvi zapisali na GZS.

Prvo bronasto priznanje je šlo v roke podjetju Izoterm Plama iz Podgrada za PlamaCELL embalažno folijo. Gre za embalažno folijo iz penjenega polietilena, ki ima zaradi možnosti ponovne uporabe, enostavnega koriščenja in prijaznosti do okolja po navedbah GZS veliko prednosti pred konkurenčnimi materiali.

Drugo bronasto priznanje pa sta si prislužili samostojni inovatorki Nataša Frank Barbiš in Barbara Frank iz Ilirske Bistrice s hišico-igračo "To zmorem", ki najmlajšim pomaga pri pridobivanju veščin za vsakdanja opravila.

Na letošnji razpis je sicer prispelo šest prijav štirih prijaviteljev, v katerih je sodelovalo 11 inovatorjev.

Območna zbornica Postojna želi z vsakoletnimi razpisi za izbor najboljše inovacije v primorsko-notranjski regiji spodbujati inovativno razmišljanje pri ljudeh v vseh okoljih, dvigati stopnjo razvitosti inovativnega okolja in izboljševati okolje, v katerem delujemo in živimo, so še zapisali na zbornici.