Podjetja 13.6.2017 17:09

Za naložbe v kmetijstvu in gozdarstvu v drugi polovici leta več kot 80 milijonov evrov

Ljubljana, 13. junija - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v drugi polovici leta predvidoma objavilo 14 javnih razpisov v skupni vrednosti skoraj 83 milijonov evrov. Gre za drugi letošnji cikel javnih razpisov iz programa razvoja podeželja 2014-2020, v sklopu katerega je bilo od začetka minulega leta objavljenih za več kot 208 milijonov evrov razpisov.

Videm Dobrepolje.
Pšenica, žetev pšenice, kombajn, kmetijstvo, poljedelstvo, podeželje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z objavo javnih razpisov želi ministrstvo po lastnih navedbah pospešiti naložbeni zagon, ki so ga začeli z lansko objavo javnih razpisov. Kot so zapisali v sporočilu, bo spomladi prihodnje leto sledil še javni razpis za naložbe v predelavo ter trženje in razvoj kmetijskih proizvodov za dopolnilne dejavnosti, mikro, majhna in srednje velika podjetja ter za blaženje podnebnih sprememb v predvideni skupni vrednosti 25 milijonov evrov.

Ministrstvo bo prek razpisov spodbujalo investicije na področju konkurenčnosti v kmetijskem, živilskem in gozdarskem sektorju ob iskanju ravnovesja med kmetovanjem in varovanjem narave ter prilagajanjem na podnebne spremembe.

Investicije tako med drugim obsegajo naložbe v predelavo ali trženje kmetijskih proizvodov, zmanjševanje porabe vode v tehnoloških postopkih, ureditev čistilnih naprav, energetsko učinkovitost objektov in opreme ter proizvodnjo električne in toplotne energije za potrebe obrata oziroma uporabo lesne biomase.

Spodbujati želijo tudi dejavnost sodelovanja med lokalnimi akcijskimi skupinami in pospešiti odpravo škode v gozdovih zaradi lubadarja, posebej pa spodbujajo vzpostavitev sodelovanja med kmetijstvom in znanostjo, kar bo po njihovih besedah lahko veliko prispevalo pri reševanju problemov v kmetijstvu.

Prav tako namenjajo sredstva za vzpostavitev organizacij proizvajalcev in posebej poudarjajo pomen majhnih kmetij, katerih dejavnost bodo podprli s posebnim podukrepom in javnim razpisom.

V načrtu objave javnih razpisov za drugo polletje letošnjega leta so javne razpise navedli po mesecih predvidene objave, tako da se morebitni vlagatelji lahko pripravijo na izvajanje naložbe in se pozanimajo o pripravi potrebne dokumentacije za izpolnitev vloge. Ob tem na ministrstvu posebej poudarjajo pravočasen pristop k preverjanju potrebnosti priprave presoje vpliva naložbe na okolje.

Dodatne informacije glede pogojev in obveznosti lahko vlagatelji pridobijo v okviru informacijskih točk programa razvoja podeželja.