Podjetja 14.6.2017 11:18

Turška delegacija avtomobilske industrije v Sloveniji krepi poslovne vezi

Ljubljana, 14. junija - Slovenijo je obiskala delegacija predstavnikov združenja avtomobilske industrije Turčije OIB. V okviru obiska na Gospodarski zbornici Slovenije danes potekajo bilateralna srečanja med podjetji, sodelujoči pa si želijo še krepiti sodelovanje, čeprav večino blagovne menjave med državama že sedaj predstavlja avtomobilska industrija.

Turčija, Ankara.
Zastava Republike Slovenije in zastava Republike Turčije
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Združenje OIB je bilo ustanovljeno leta 1991 in danes združuje 4454 podjetij iz turškega avtomobilskega sektorja, ki sicer predstavlja najmočnejšo industrijsko in izvozno panogo v Turčiji. Njihov izvoz namreč dosega 21 milijard evrov in predstavlja 88 odstotkov vsega turškega izvoza, povezanega z avtomobilskim sektorjem.

Prav zaradi tega današnja srečanja predstavljajo velik možnost za slovensko avtomobilsko industrijo, je na srečanju izpostavil izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Goran Novković.

Slovenija namreč po njegovih besedah dobro okreva po gospodarski krizi, predvsem na račun izvoza, v tem pa pomemben delež predstavlja prav avtomobilska industrija. Med prednostmi slovenskega gospodarstva je izpostavil Luko Koper, omenil je tudi načrtovano investicijo Magne v Hočah.

Član upravnega odbora turškega združenja OIB Ali Ihsan Yesilova je izpostavil, da je turška avtomobilska industrija 14. največja na svetu in na petem mestu v evropskem merilu. Njihovo glavno tržišče je EU, zato je prepričan, da bi državi na tem področju lahko še okrepili sodelovanje.

Obseg blagovne menjave med Slovenijo in Turčijo je lani presegel 1,2 milijarde dolarjev, večino od tega pa je predstavljal turški izvoz v Slovenijo. K temu je, kot je izpostavil predstavnik turškega združenja avtomobilske industrije, največ, in sicer kar 732 milijonov dolarjev, doprinesla avtomobilska industrija.

Čeprav ima Slovenija le eno tovarno, v kateri se sestavljajo avtomobili, pa to ne pomeni, da država ni prepoznana po avtomobilski industriji po vseh odličnih dobaviteljih, je ocenila direktorica Avtomobilskega grozda Slovenije Tanja Mohorič. Slovenska avtomobilska industrija je po njenih besedah visoko razvita, kot eno njeno večjih prednosti pa je izpostavila sledenje trendom na vseh področjih.

Srečanja se je udeležila tudi turška veleposlanica Esen Altug, ki ga je označila kot možnost za ustvarjanje novih partnerstev. Spomnila je, da je bila Turčija ena prvih držav, ki je priznala Slovenijo, ob tem pa izrazila zadovoljstvo, da blagovna menjava med državama raste. "Kljub temu pa je še daleč od tega, da bi bili izkoriščeni vsi potenciali," je poudarila.

Današnji sprejem turške poslovne organizacije je GZS organizirala v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo, agencijo Spirit in Avtomobilskim grozdom Slovenije.