Podjetja 15.6.2017 12:14

Klub slovenskih podjetnikov v povezavo z enim največjih podjetniških združenj v svetu

Ljubljana, 15. junija - Upravni odbor Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) je v sredo podprl sodelovanje z enim največjih poslovnih klubov na svetu, nemškim združenjem malih in srednjih podjetij BVMW. Kot je za STA povedal predsednik kluba Marjan Batagelj, bodo slovenski podjetniki s tem dobili dostop do znanja BVMW in dostop do 530.000 članov združenja v Nemčiji.

Berlin, Nemčija.
Obisk predstavnikov Kluba slovenskih podjetnikov pri nemškem BVMW.
Predsednik kluba Marjan Batagelj, veleposlanica Slovenije v Nemčiji Marta Kos Marko, podpredsednik kluba Marko Lotrič in predsednik BVMW Mario Ohoven.
Foto: Alen Pivk/STA

"Gre za pomemben korak pri graditvi partnerstva z Nemčijo, ki je naša največja trgovinska partnerica. Poleg tega pa bo s to povezavo slovenskim podjetnikom omogočeno sooblikovanje evropskega poslovnega okolja, saj je BVMW tudi vodilni sogovornik na evropski ravni," je ocenil Batagelj, ki je pretekli teden skupaj s podpredsednikom SBC Markom Lotričem in izvršno direktorico združenja Jernejo Lampret obiskal BVMW v Berlinu.

Delegacija SBC je v Berlinu izpostavila nekatera vprašanja, ki zadevajo nasledstvo in humanitarne dejavnosti. "V prvi vrsti gre za ustanavljanje fundacij, ki v Nemčiji izredno uspešno delujejo. Z omenjenimi vprašanji imajo v Nemčiji večstoletne izkušnje, v Sloveniji pa je na teh področjih precejšnja pravna praznina. Zato bi bilo dobro, da bi država na tem področju prisluhnila podjetnikom. Mala in srednja slovenska podjetja so večinoma stara toliko kot Slovenija sama, zato so izkušnje, ki jih imajo člani BVMW, izredno dragocene," je dejal Lotrič.

Kot primer dobre prakse je navedel, da bi morala država bolje razumeti pomen poslovnega okolja v svetu in tega razumno umestiti v slovenski pravni red. "Ne gre za to, da imamo slabe zakone, moramo jih prilagajati okolju," je dejal.

Boljšega sodelovanja z državo si želi tudi Batagelj, ki je za prihodnje mesece napovedal veliko poslovno konferenco, na katero bodo povabili tudi vodstvo BVMW. Namen konference bo izmenjati izkušnje in primere dobre prakse, med drugim tudi, kako v Nemčiji poslovna združenja sodelujejo z državo.

Člani BVMW zaposlujejo 11 milijonov delavcev, letno pa ustvarijo za 190 milijard evrov prihodkov. Združenje ima 300 pisarn v Nemčiji, ki imajo več kot 1000 svetovalcev, od pravnih do davčnih. Poleg tega ima združenje 40 pisarn zunaj Nemčije, kar ga uvršča med najbolj internacionalizirana v svetu.

Kot je ob nedavnem obisku predstavnikov SBC pri združenju BVMW v Berlinu za STA povedal predsednik tega nemškega združenja Mario Ohoven, si želijo sodelovati s Slovenijo. SBC je odličen partner, saj so v njem zbrani ugledni slovenski podjetniki, je dejal in izpostavil pripravljenost BVMW za sodelovanje s celotnim slovenskim gospodarstvom.

Daljši pogovor z Ohovnom, ki je tudi predsednik evropskega združenja malih in srednjih podjetij, bo STA objavila v nedeljo, 18.junija.