novica #družba 15.6.2017 14:48

Evropski parlament z resolucijo o sodelovalnem gospodarstvu

Ljubljana, 15. junija - Evropski parlament je danes s 510 glasovi za, 60 proti in 48 vzdržanimi glasovi sprejel resolucijo o sodelovalnem gospodarstvu, ki poudarja nujnost odprave regulativnih sivih področij, saj ni vedno jasno, kateri evropski predpisi veljajo, kar vodi do razlik med članicami. Sodelovalno gospodarstvo je treba omogočati, ne omejevati, menijo.

Francija, Strasbourg.
Evropski parlament.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Evropa mora izkoristiti prednosti sodelovalnega gospodarstva, vendar hkrati tudi zagotavljati pošteno konkurenco in izpolnjevanje davčnih obveznosti ter varovati pravice delavcev, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Pojasnili so, da gre pri tem za nove poslovne modele od zagotavljanja nastanitev, kot je Airbnb, do prevozov in Uberja ter storitev na domu.

V resoluciji evropski poslanci opozarjajo, da je treba določiti učinkovita merila za razlikovanje med zasebniki, ki storitve opravljajo le občasno, in poklicnimi izvajalci storitev, s splošnimi načeli in merili na evropski ter pragovi glede višine prihodkov na nacionalni ravni.

Potrošniki morajo dobiti vse ustrezne informacije o veljavni pravni ureditvi za posamezno transakcijo, potrebna je večja jasnost o zaščitnih ukrepih v primeru sporov, sodelovalne platforme pa naj zagotovijo učinkovite sisteme za postopke pritožb.

Prav tako menijo, da je potrebno zagotavljanje poštenih delovnih pogojev in zavarovanje pravic delavcev v sodelovalnih storitvah. Delavci bi morali tudi dobiti možnost, da bodo imeli koristi od prenosljivost ocen in pregledov, ki predstavljajo njihovo vrednost na digitalnem trgu.

Za podjetja, ki zagotavljajo primerljive storitve tako v tradicionalnem kot v sodelovalnem gospodarstvu, je treba uporabljati funkcionalno podobne davčne obveznosti. Razviti bi bilo treba učinkovite in inovativne rešitve za večje spoštovanje in izvrševanje davčnih predpisov, pri čemer bi morali pristojni davčni organi in sodelovalne platforme nujno sodelovati.

Parlament je še poudaril, da je treba sodelovalno gospodarstvo regulirati tako, da se ga bo lajšalo in omogočalo, ne pa omejevalo. Države naj zagotovijo pravno varnost in ne obravnavajo sodelovalnega gospodarstva kot grožnje tradicionalnemu, zato poslanci v zvezi s tem obsojajo predpise nekaterih javnih organov, katerih namen je omejiti ponudbo turističnih nastanitev prek sodelovalnega gospodarstva.

Lani izvedena raziskava Eurobarometra je sicer pokazala, da je 17 odstotkov evropskih potrošnikov že uporabilo storitve sodelovalnega gospodarstva, 52 odstotkov pa jih je z njimi seznanjenih. Po ocenah Evropske komisije je največji sektor sodelovalnega gospodarstva glede na ustvarjeno trgovino nudenje nastanitev, medtem ko je nudenje prevoza največji sektor po prihodkih na platformi.