Podjetja 19.6.2017 11:24

Slovenija tudi aprila z največjo letno rastjo gradbeništva v EU

Luxembourg, 19. junija - Obseg gradbenih del v območju evra se je aprila na mesečni ravni okrepil za 0,3 odstotka, medtem ko je v EU ostal nespremenjen. Na letni ravni je bila rast v območju evra 3,2-odstotna, v uniji pa 2,7-odstotna. Slovenija je na letni ravni beležila največjo, skoraj 28-odstotno rast gradbeništva.

Ljubljana.
Delavci, gradbeništvo.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Obseg gradbenih del se je marca po popravljenih podatkih v EU zmanjšal za 1,1 odstotka, v območju z evrom pa za 0,5 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Statistiki so aprilsko mesečno rast v območju evra pripisali 0,7-odstotni rasti gradbenih del na stavbah, medtem ko je rast zaviral 1,5-odstotni padec obsega gradbenih inženirskih del. V EU je medtem v primerjavi z marcem obseg gradbenih del na stavbah povečal za 0,2 odstotka, medtem ko je obseg gradbenih inženirskih del upadel za en odstotek.

Med državami, za katere so bili dostopni podatki, so na mesečni ravni največje rasti obsega gradbenih del beležile Švedska (+3,8 odstotka), Francija (+3,5 odstotka) in Češka (+1,6 odstotka), medtem ko so imele največje padce Romunija (-7,7 odstotka), Italija (-4,1 odstotka) in Madžarska (-2,6 odstotka).

Obseg gradbenih del v Sloveniji je aprila na mesečni ravni upadel za 0,1 odstotka.

Aprila je v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta obseg gradbenih del na stavbah v območju evra narasel za 3,3 odstotka, medtem ko je obseg gradbenih inženirskih del narasel za 2,5 odstotka. V EU je bila na letni ravni rast 3,5- in enoodstotna.

Največjo rast je med članicami beležila Slovenija, kjer je obseg gradbenih del poskočil za 27,8 odstotka. Po rasti sta Sloveniji sledili Madžarska (+22 odstotkov) in Švedska (+19,8 odstotka). Po drugi strani pa so največje padce imele Romunija (-18,4 odstotka), Italija (-4,6 odstotka) in Velika Britanija (-3,4 odstotka).