Mediji 19.6.2017 20:36

Generalni direktor RTVS zaenkrat še brez odločitve o Biziljevi

Ljubljana, 19. junija - Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je na današnji seji programskega sveta sporočil, da se še ni odločil, ali bo zaradi primera Thompson predlagal razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj. Njeno ravnanje v tem primeru je sicer ocenil kot neustrezno. Svet je tudi obvestil, da je za svojega programskega pomočnika izbral Gorazda Slaka.

Ljubljana.
Generalni direktor RTVS Igor Kadunc.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot je pojasnil Kadunc, je Biziljevo opozoril, da za ugotovljene kršitve poklicnih meril in programskih standardov v televizijskem prispevku o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću - Thompsonu "zelo verjetno" ne more nositi odgovornosti le avtor prispevka in zdaj že bivši urednik Tednika Igor Pirkovič. Prispevek je namreč nastal po posvetu z odgovorno urednico informativnega programa televizije Jadranko Rebernik.

Kadunc je spomnil, da po določbah statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) generalni direktor imenuje in razrešuje odgovorne urednike na predlog direktorja televizije ali radia. "Sam ne morem niti razmišljati o tem, da bi predlagal razrešitev odgovorne urednice informativnega programa televizije," je izpostavil. Pri tem je zanikal očitek, da je od Biziljeve kadarkoli zahteval razrešitev Rebernikove.

S tem se po Kadunčevih besedah zgodba z njegovim ukrepanjem zaradi kršitev, ki so se zgodile v uredništvu Tednika in informativnem programu televizije, konča. Poudaril je, da je Biziljeva ravnala neustrezno, saj kljub kršitvam v primeru Thompson, na katere je opozorila varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, njeno oceno pa je z veliko večino podprl programski svet, ni predlagala razrešitve Rebernikove.

Biziljeva je pojasnila, da se je o zapletu, ki ga je izzval prispevek v Tedniku, posvetovala z vsemi odgovornimi uredniki in pomočniki. Po njenih besedah so enotno presodili, da primer Thompson po odstopu Pirkoviča z uredniškega mesta ne more biti razlog tudi za razrešitev Rebernikove. Dobro plat zapleta pa direktorica televizije vidi v tem, da je primer spodbudil široko razpravo in prispeval h krepitvi odgovornosti.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je izrazil pričakovanje, da bo generalni direktor na julijski seji vendarle sporočil "takšno ali drugačno konkretno odločitev". Opozoril je, da gledalci in poslušalci od javne radiotelevizije pričakujejo odgovorno informiranje, ne pa manipulacijo. Varuhinja Todorovska pa je vodstvo na čelu s Kaduncem pozvala, naj v primeru Thompson in podobnih primerih ukrepa čim bolj pregledno.

V svetniški razpravi je prevladalo stališče, da "en sam eksces" sicer ne more biti razlog za razrešitev direktorice televizije, da pa primer Thompson ni prva kršitev poklicnih meril in programskih standardov, a se vse doslej ni ukrepalo. Namestnica predsednika programskega sveta Jelka Stergel je Kadunca opozorila, da morebitni predlog razrešitve terja pregled za daljše obdobje in podrobno utemeljitev.

V zvezi z izbiro Slaka za pomočnika generalnega direktorja za programe in integracijo vsebin je Kadunc pojasnil, da je najprej skušal najti pomočnika znotraj RTVS, a mu ni uspelo. Izrazil je pričakovanje, da se s Slakom, ki je v preteklosti sodeloval s televizijskima hišama Pro plus in Planet TV, ne bo prepiral, da pa se bodo med njima "kresale ideje". Kadunčeva izbira pomočnika med svetniki ni bila deležna nobenega komentarja. Slak bo mesto pomočnika zasedel predvidoma 10. julija.

Kadunc je na današnji seji programskega sveta tudi napovedal, da bo "zmanjšal število nivojev vodenja". Tako bo ukinil zdajšnja mesta poslovnega direktorja in pomočnikov generalnega direktorja, ki pa bodo še naprej vodili področne strokovne službe. V novi strukturi vodstva RTVS pa bo uvedel pomočnike za tista področja, na katerih je po njegovi oceni potreben strateški razvoj. Poleg pomočnika za programe in integracijo vsebin bo tako imel še pomočnike za poslovno in tehnično področje ter za kadre z usposabljanjem in izobraževanjem.

Po končanih razgovorih za poslovnega pomočnika bo izbrani kandidat delo nastopil predvidoma 1. septembra. Mesto kadrovskega pomočnika bo po Kadunčevih besedah uvedeno, ko bo našel "primerno osebo, ki bo lahko bistveno prispevala k učinkoviti organizaciji". Napovedal pa je tudi, da bo predvidoma v treh tednih imenoval neformalno projektno skupino za spremembe, ki bo predlagala potrebne spremembe za boljše delovanje RTVS in spremljala njihovo izvajanje.